latinica  ћирилица
21/01/2022 |  16:24 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Na sjednici Skupštine akcionara nije donesena odluka o dokapitalizaciji HET-a (VIDEO)

Na sjednici Skupštine akcionara nije donesena odluka o dokapitalizaciji HET-a. To je ostavljeno da se razradi da bi se jasnije definisala pravila, zaštitili mali akcionari i nastavilo sa ovim procesom.
HET Trebinje - Foto: RTRS
HET TrebinjeFoto: RTRS

Prijedlog koncepta o dokapitalizaciji trebalo bi da bude spreman najkasnije tokom idućeg mjeseca .Iz HET-a je još jednom ponovljeno da nema ništa od privatizacije.

Vlada Srpske koja je i većinski vlasnik preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici tražila je razradu koncepta dokapitalizacije.

- Većinski vlasnik, a to je Vlada Srpske, kroz predstavnika državnog kapitala je načelno dala saglasnost za takvu aktivnost HET a sa ciljem dokapitalizacije HE Dabar i završetkom samog projekta. Bili su uzdržani po dvije tačke dnevnog reda nije donešena odluka o dokapitalizaciji nego je to ostavljeno da se razradi u nekom budućem konceptu u relativno kratkom periodu i da nastavimo sa tom aktivnošću - rekao je direktor Hidroelektrana na Trebišnjici Gordan Mišeljić.

Na sjednici uz punomoć nekih od malih akcionara prisustvovali su SDS-ov Vukota Goveradica i poslanik PDP-a Ljubiša Krunić. Poslanik Nebojša Vukanović, kažu nadležni, nije imao odgovarajuću dokumentaciju pa mu nije bilo omogućeno da i on bude na sjednici.Oni zajedno tvrde da je priča o dokapitalizaciji u stvari uvertira za privatizaciju.

- Dokapitalizacija u stručnom nazivu jeste povećanje oosnovnog kapitala ali to nije ništa drugo nego uvođenje privatizacije na mala vrata - kaže Govedarica.

- Moraju biti svjesni da ćemo svake sedmice od sada dok se ne povuku vršiti stalni pritisak i stalne akcije dok uprava HET a , prije svega ERS ne podnese račune zašto su povećali cijenu radova, zašto idu u dokapitalizaciju - dodao je Vukanović.

IZ HET-a odgovaraju- nema ništa od privatizacije. Plan je dokapitalizacija i jasno definisanje njenih pravila.

Komentarišući tvrdnje opozicije o dokapitalizaciji HET-a, direktor HET-a Gordan Mišeljić je rekao da svako ima pravo na svoje mišljenje i da će ukoliko bude trebalo otići na sud zbog toga.

Ono što je danas precizirano jeste da će najkasnije tokom idućeg mjeseca biti definisan dorađeni koncept dokapitalizacije Hidroelektrane Dabar.