latinica  ћирилица
21/01/2022 |  17:43 ⇒ 17:47 | Autor: SRNA

Predstavljen prvi broj časopisa "Tradicija"

Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor predstavilo je danas prvi broj svog časopisa "Tradicija", u kojem je, najvećim dijelom, predstavljeno prvih pet godina postojanja i rada ovog udruženja.
U Prijedoru izašao prvi broj časopisa Tradicija - Foto: SRNA
U Prijedoru izašao prvi broj časopisa TradicijaFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja Željko Šormaz najavio je da će časopis ubuduće izlaziti redovno i da će to biti dinamika ili dva ili četiri puta godišnje.

- Ovo je novi iskorak odsjeka izdavačke djelatnosti našeg udruženja. U narednim brojevima naći će se spektar stručnih radova iz svih oblasti očuvanja tradicije i kulturne baštine - rekao je Šormaz na konferenciji za novinare.

Glavni i odgovorni urednik časopisa i predsjednik Skupštine Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Vladimir Krčkovski rekao je da je ovo prvi takav list u Republici Srpskoj i da sastav savjeta i redakcija pokazuju snagu da se jedna ovakva korisna publikacija pravi.

- Naša namjera je da naš list ne bude samo naš, nego svih onih koji na našim prostorima rade na očuvanju tradicije, a u tom pogledu smatramo da smo svi jedna velika porodica i svako je dobrodošao - dodao je Krčkovski.

Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor ima pet odsjeka - istraživački, izdavački i odsjek za očuvanje tradicije nacionalnih manjina, škola tradicije i ansambl narodnih igara i pjesama, te broji preko 250 članova, od kojih je najviše djece uzrasta od tri do 15 godina.

U pripremi je skupština Udruženja na kojoj će doći do reorganizacije budući da su jesenas uvedeni novi sadržaji, poput škole standardnih i latinoameričkih plesova, da se Udruženju priključio Ženski kamerni hor "A vista" i da je neophodno osnivanje administrativno-tehničke službe, a u planu za ovu godinu je 50 javnih manifestacija.