latinica  ћирилица
21/01/2022 |  17:52 ⇒ 17:52 | Autor: SRNA

Kojić: Apsurdno da Mehmedović poziva na procesuiranje Grajfa

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić izjavio je Srni da je apsurdno da Šemsudin Mehmedović, za koga se osnovano sumnja da je počinio ratni zločin, poziva da bude procesuiran ugledni izraelski istoričar Gideon Grajf koji se bavi naučnim radom.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

Kojić je rekao da je u Sarajevu dočekana "na nož" najava Grajfa, koji je predsjedavajući Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, da će dati dodatna pojašnjenja u svom izvještaju o Srebrenici.

- Koliko je BiH zemlja bez budućnosti i zemlja apsurda, govori i ovo da neko ko je bio komandant Stanice javne bezbjednosti Tešanj, neko za koga se osnovano sumnja da je počinio ratni zločin, poziva Tužilaštvo da procesuira nekoga ko se bavi naučnim radom, a zapravo bi to tužilaštvo već trebalo da je procesuiralo Mehmedovića - ističe Kojić.

Kojić je pozvao Tužilaštvo BiH da izvadi iz ladice predmet protiv Mehmedovića, pa da on "dokaže svoju prošlost koja je zasigurno krvava i nije čista".

On je naveo da je Mehmedović juče bio u Podrinju, tačnije u Bratuncu, da je prošao kroz Kravicu i da je vidio razmjere genocida koje je počinio Naser Orić.

- Zašto nije pozvao tužilaštvo da procesuira svog ahbaba? Јasno je da biti popularan političar u Federaciji jedino je moguće ako što jače udarite po Republici Srpskoj, minimizirati srpska stradanja, a pričati o takozvanom genocidu, jer Grajf i Međunarodna komisija su dokazali da nije bilo genocida - rekao je Kojić.

Da je tako, napominje on, pokazuju i "politički pokojnici Ćamil Duraković i Emir Suljagić" koji pokušavaju da se pozicioniraju na političkoj mapi BiH, ali da je očigledno da im ne ide.

- Duraković se pravi pametan pa ironično drži pridike Grajfu jer ga boli istina i on pokušava da kaže da je najpametniji, te kako on zna broj žrtava i zna sve ono što se desilo. Samo ne želi da zna da su i njegove komšije Srbi stradali u Srebrenici, ne želi da bilo kome uputi izvinjenje jer se u njemu očigledno stvorila ogromna mržnja prema Republici Srpskoj i svemu što ima veze sa Srebrenicom, mada mu je bilo lijepo dok je primao platu u Srpskoj - naglasio je Kojić.

On kaže da je Suljagić, koji je ovjekovječeni srbomrzac, "Grajfovu fotografiju sa igumanom jednog manastira kod Srebrenice iskoristio kako bi pokazao mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srbima u cjelini".