latinica  ћирилица
21/01/2022 |  19:27 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Nova vlada ili novi izbori; Koji je epilog krize vlasti u Crnoj Gori? (VIDEO)

Da li će doći do novih izbora u Crnoj Gori, ili će biti formirana nova parlamentarna većina?
Skupština Crne Gore - Foto: Screenshot
Skupština Crne GoreFoto: Screenshot

Ustav Crne Gore ne daje mogućnost izbora novog premijera bez parlamentarnih izbora.

U međuvremenu opozicija Crne Gore predala je inicijativu za razrješenje predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

Gradonačelnici bokeljskih gradova poručuju da Boka neće nijemo posmatrati direktno paktiranje sa kriminalnim režimom DPS-a.

Postojeća Vlada može se samo rekonstrusati sa postojećim premijerom, dok bi svaka promjena premijera mogla biti jedino moguća poslije novih parlamentarnih izbora, pojasnio je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić povodom zahtjeva za formiranja manjinske Vlade.

- Ukoliko bi predsjednik Crne Gore, nakon eventualne ostavke premijera ili pada Vlade, predložio Skupštini Crne Gore novog mandatara, nedvosmisleno bi prekršio član 103 Ustava Crne Gore - saopšteno je iz Kabineta premijera Crne Gore.

Predsjednici opština Kotor, Tivat i Herceg Novi poslali su jedinstvenu poruku - Boka i gradovi sigurno neće nijemo posmatrati, kako navode, prevaru građana, izdaju izborne volje i direktno paktiranje sa kriminalnim režimom DPS-a

- Današnja predaja od strane opozicije ove inicijative za smjenu predsjednika Skupštine gospodina Bečića upravo govori o paktu sa DPS-om. URA, odnosno koalicija Crno na bijelo je rekla da oni žele Vladu bez DPS-a i DF-a, a evo danas imamo i potvrdu da to nije njihov cilj, već je njihov cilj pravljenje nove većine sa Demokratskom partijom socijalista - naveo je načelnik Opštine Kotor Vladimir Јokić.

- Suština čitave priče je da je narod Boke Kotorske i Crne Gore 30. avgusta prošle godine glasao za promjene i za demontažu režima koji je 30 godina, da kažemo, pljačkao i devastirao Crnu Goru. Dakle, bilo kakav povratak na platformu DPS-a, bilo šta od toga što bi i podsjećalo na bilo kakvu saradnju sa njima, to za narod koji je glasao za promjene jednostavno ne može da se dovede ni u kakvo pitanje - istakao je gradonačelnik Tivta Željko Komnenović.

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića ključna je parlamentarna većina i da je teško predvidjeti ishod, odnosno da li će doći do izbora ili će biti formirana nova većina.

Kaže da su posljednja dešavanja u Crnoj Gori pokazala čiji je zapravo igrač Dritan Abazović.

- Ono što je suštinski, pokazalo se da je Abazović sa svojom grupacijom zapravo skriveni eksponent Mila Đukanovića. Onog momenta kada je stiglo do reforma koje bi podrazumijevale promjene na nivou tužilaštva, a šta to znači!? To znači u narednom koraku deinstaliranje kriminalnog sistema koji je stvorio Milo Đukanović, tog momenta se Abazović aktivirao i krenuo u proces rušenja sadašnje Vlade - istakao je Anđelković.

Reagovala je i ministarka odbrane Crne Gore Olivera Injac koja kaže da politički postupci Dritana Abazovića i Građanskog pokreta URA predstavljaju pokušaj prekrajanja izborne volje građana koji neće dozvoliti novu političku korupciju i prekrajanje izbornih rezultata.