latinica  ћирилица
21/01/2022 |  19:29 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Cikotić tvrdi da nije kriv za šverc oružjem; Obavještajni podaci ga demantuju (VIDEO)

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić pred Sudom BiH rekao je da nije kriv po optužnici Tužilaštva koje ga tereti da je za vrijeme mandata kao ministar odbrane oštetio budžet BiH za skoro 10 miliona maraka.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

I dok ministar negira sve optužbe iz BiH i dalje se švercuje oružje i to u zemlje Evropske unije.

To su i najnoviji obavještajni podaci. Institucije i dalje ne preduzimaju ništa.

Cikotić se tereti da je nezakonito i bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, izmijenio ugovor sa firmom iz Zagreba.

Konkretno, umjesto zastarjelog oružja i municije koje je bilo predviđeno za otpis i prodaju, izvozio je oružje i municiju višeg kvaliteta i time oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM.

Cikotić, bez obzira na tužbu tešku skoro 10 miliona maraka, danas iz druge ministarske fotelje poručuje da nije kriv.

Da oružje i municija nestaju iz skladišta kasarni nije novost, kaže Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, i dodaje da upravo Ministarstvo opstruiše legalnu prodaju.

- Prodajom viškova, entiteti, u ovom slučaju Republika Srpska, ostvarila bi 80 odsto vrijednosti prodajom onog što je pripadalo Vojsci Srpske. Mediji su često pisali o krađama oružja i municije iz kasarni Oružanih snaga. Sve su to bili samo incidenti koji su ispitivale neke komisije Oružanih snaga, ali na kraju sve to nije dobilo epilog - poručila je Majkićeva.

Osim iz legalnih skladišta, švercuje se i oružje iz privatnih zaliha, zaostalo iz prošlog rata, a uglavnom završava na crnom tržištu evropskih zemalja.

Mediji prenose da od njegove prodaje prihode ubire čak 10 organizovanih kriminalnih grupa.

- Građanski rat od Vardara do Triglava ispustio je jako velike količine oružja iz državnih ruku u privatne ruke i to je zapravo stvorilo sada taj jedan bazen tehnike koji kada zatreba nekome, onda potraži, plati i dobije. Јako je teško, gotovo nemoguće da bezbjednosni sistem može da učini nešto radikalno da sada može da dođe do neke velike akcije čišćenja, niti će se nešto promijeniti - naglasio je vojni analitičar i stručnjak za bezbjednost Aleksandar Radić.

O švercu oružja iz BiH govori se tek kada o tome progovore evropske zemlje koje otkriju njegovu prodaju na svojoj teritoriji.

Čak i nakon toga, ne preduzima se ništa da se makar oružje i municija u vlasništvu BiH ne prodaje na crno, od čega ni građani ni budžet nemaju nikakve koristi.