latinica  ћирилица
21/01/2022 |  19:31 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Izložba u Beogradu: "Velikanke srpske kulture" (VIDEO)

U Domu Јevrema Grujića u Beogradu otvorena je izložba "Velikanke srpske kulture".
Izložba u Beogradu - Foto: RTRS
Izložba u BeograduFoto: RTRS

Predstavljeno je 18 slavnih žena koje su svojim djelima, hrabrošću i doprinosom srpskoj kulturi, ali i cjelokupnoj srpskoj istoriji, uticale na razvoj srpske misli i društva uopšte.

Mina Karadžić, Isidora Sekulić, Јelisaveta Načić, Milena Pavlović Barili – samo su neke od znamenitih žena 19. i 20. vijeka o kojima se može saznati više na izložbi "Velikanke srpske kulture".

Stvarajući u vremenu koje često nije bilo naklonjeno ženama, boreći se sa predrasudama, ostajući uz svoju zemlju i narod i u najtežim trenucima – po mnogo čemu su bile prve i dale nemjerljiv doprinos srpskoj kulturi.

- Izložba "Velikanke srpske kulture" predstavlja 18 veličanstvenih žena kroz našu istoriju koje su zadužile naše društvo, utabale put kojim koračaju žene danas koje se nalaze na najvišim pozicijama u našoj kulturi, u našem društvu - istakla je Branka Conić, direktor Doma Јevrema Grujića i koautorka izložbe.

Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja Srbije, kaže da ovakve izložbe približavaju lik i djelo srpskih velikana današnjim naraštajima.

- Ovo je jedinstvena prilika da se posjetioci na jednom mjestu bolje upoznaju sa likom i životom žena čija djela su ostala neprolazna i zauvijek upisana na najljepšim stranicama naše kulture - rekla je Gojkovićeva.

U realizaciji izložbe učestvovalo je više od 15 institucija kulture iz cijele Srbije, a uz umjetnička djela izloženi su i rukopisi, fotografije, lični predmeti - poput šešira Desanke Maksimović, obuće Milene Pavlović Barili, pisaće mašine Isidore Sekulić, slikarskog pribora Bete Vukanović, violine prve srpske kompozitorke Ljubice Marić.

Ove žene zaslužuju da ih svakodnevno pominjemo u javnom životu, jer su zadužile srpsko društvo, rečeno je na otvaranju izložbe.

- Nemjerljivo je veće znanje i uticaj i nasljedstvo koje su nam mnoge žene ostavile nego što je njihovo mjesto koje su zauzele u enciklopedijama - istakla je Brankica Јanković, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti.

Tokom trajanja izložbe, do 27. marta, biće organizovana raznovrsna kulturna dešavanja, inspirisana djelima velikanki srpske kulture.