latinica  ћирилица
21/01/2022 |  19:51 | Autor: SRNA

Alijansa neće povući trupe iz Rumunije i Bugarske

NATO je odbacio danas zahtjev Rusije da povuče snage iz Rumunije i Bugarske dok se nastavljaju diplomatski napori za sprečavanja rata u Evropi.
NATO alijansa (Foto: Flickr) -
NATO alijansa (Foto: Flickr)

- NATO neće umanjiti svoju sposobnost da se uzajamno štiti i brani, uključujući prisustvo trupa u istočnom dijelu Saveza - saopštila je portparol NATO-a Oana Lungesku.

Moskva je zatražila pravno obavezujuće garancije od Alijanse da će taj blok obustaviti širenje i vratiti se u granice iz 1997. godine.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije tokom dana saopštilo je da bezbjednosne garancije koje Moskva traži od Zapada obuhvataju povlačenje snaga NATO-a iz Rumunije i Bugarske.

Odgovarajući na pitanje šta bi to konkretno značilo za Bugarsku i Rumuniju, koje su ušle u NATO 1997. godine, Ministarstvo je saopštilo da Rusija želi da iz tih zemalja budu povučeni svi strani vojnici, oružje i ostala vojna oprema.

NATO je odbacio taj zahtjev i napomenuo da bi tako nastale članice Alijanse prvog i drugog reda, što je za taj savez neprihvatljivo.

- Odbacujemo bilo kakvu ideju o sferama uticaja u Evropi. Uvijek ćemo odgovoriti na pogoršanje našeg bezbjednosnog okruženja, što obuhvata i jačanje naše kolektivne odbrane - rekla je Lungeskuova.