latinica  ћирилица
21/01/2022 |  20:06 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

Grlić Radman: Situacija u BiH neodrživa

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je trenutna situacija u BiH politički neodrživa i neperspektivna.
Gordan Grlić Radman (foto:HINA/ Edvard ŠUŠAK) -
Gordan Grlić Radman (foto:HINA/ Edvard ŠUŠAK)

Radman je, nakon sastanka u Medulinu sa grčkim kolegom Nikosom Dendijasom, rekao da je neophodno što prije postići dogovor o Izbornom zakonu BiH, kako bi svi konstitutivni narodi i građani BiH bili ravnopravni.

On je pozvao sve političke aktere u BiH "da budu hrabri, mudri i odlučni i da podrže proces koji će dovesti do jačanja povjerenja građana i pravednih izbora koji će eliminisati sve oblike nejednakosti i diskriminacije i na kraju značiti boljitak za BiH".

Radman je ponovio stav hrvatske spoljne politike o promjeni Izbornog zakona u BiH prije izbora 2022. godine kako bi se onemogućilo da brojniji Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike u Domu naroda, te hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Dendijas je rekao da Grčka nema nikakav interes u BiH osim da ona postane stabilna zemlja i prosperitetna na putu prema evropskoj budućnosti, te da Izborni zakon u BiH treba što prije donijeti.