latinica  ћирилица
21/01/2022 |  22:17 ⇒ 22:32 | Autor: SRNA

Američkom Kongresu podnijet Nacrt zakona o sankcijama protiv ruskog rukovodstva

Predsjednik Komiteta Predstavničkog doma za međunarodne odnose Gregori Miks predložio je da se razmotri inicijativa o sankcijama protiv Rusije, ne čekajući glasanje o sličnom dokumentu u Senatu Američkog kongresa, saopštila je pres-služba Komiteta.
Američki Kongres - Foto: Wikipedia
Američki KongresFoto: Wikipedia

- Predsjednik Komiteta Miks podnio je Nacrt zakona o daljem kažnjavanju privrede i drugim posljedicama po Rusiju u slučaju dalje invazije ili potkopavanja ukrajinskog suvereniteta - navodi se u saopštenju.

Ističe se da Miks predlaže nacrt zakona paralelno sa inicijativom koju je ranije Senatu podnio demokrata Robert Menendez, prenosi Sputnjik.

Nacrt predviđa sankcije protiv gasovoda "Sjeverni tok dva", ekstraktivne industrije, najmanje tri finansijske institucije, državnog duga, te predsjednika Vladimira Putina, kao i drugih predstavnika rukovodstva.

Zakonodavci predlažu i da se Ukrajini ubrzano pruži odbrambena pomoć.

Zapad u posljednje vrijeme optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica da je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premješta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.