latinica  ћирилица
22/01/2022 |  10:20 ⇒ 14:00 | Autor: SRNA

Simović: Bošnjačka elita nespremna za dijalog i kompromis

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Vlade Simović smatra da bošnjačka politička elita, odbacivanjem prijedloga o organizaciji sastanka trilaterale Srbije, Turske i BiH, pokazuje da je nespremna za dijalog i kompromis.
Vlade Simović (foto: Milorad Milojević / RFE) -
Vlade Simović (foto: Milorad Milojević / RFE)

On je ocijenio da bošnjačka elita nije dovoljno zrela i samosvjesna i da ne razumije izazove koje nosi moderni svijet, da "ostaje u destruktivnim politikama koje su prohujale".

- Savremena politika je izuzetno složena i zahtijeva visok stepen spremnosti na kompromis, do kojeg se može doći samo kroz dijalog. Među bošnjačkim političarima već duže vrijeme ne vidimo spremnost za to - rekao je Simović za Politiku.

Prema njegovoj ocjeni, nespremnost bošnjačkih političara na kompromis vidi se i u odbacivanju inicijative Otvoreni Balkan.

On kaže da tu ideju može da iznese Srbija, može da je podrži Turska, a i u Republici Srpskoj se vidi spremnost za njeno sprovođenje.

- Spremnost, nažalost, ne vidimo među bošnjačkom elitom, što zaista zabrinjava. Stoga se usuđujem da kažem da je bošnjačka elita jedna od najvećih faktora destabilizacije cijelog Balkana - rekao je Simović.