latinica  ћирилица
22/01/2022 |  13:02 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Služen parastos za 348 ubijenih Srba u hrvatskoj akciji "Maslenica" (VIDEO)

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos povodom 29 godina od stradanja srpskog naroda na području Ravnih Kotara i na Malom Alanu. Na današnji dan 1993. godine počela je akcija "Maslenica" i agresija hrvatskih oružanih snaga na južne dijelove tadašnje Republike Srpske Krajine i zaštićeno područje UN, u kojoj je ubijeno i nestalo 348 Srba.
Parastos povodom 29 godina od stradanja Srba u akciji "Maslenica" - Foto: RTRS
Parastos povodom 29 godina od stradanja Srba u akciji "Maslenica"Foto: RTRS

Operacija "Maslenica" bila je jedan od najtežih udara na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu od početka rata, pa sve do "Oluje". Na to podsjeća istoričar Milan Gulić. I sam se sjeća tog vremena iz dječačkih dana u rodnom Benkovcu.

- U Benkovac su se slile hiljade izbjeglica iz ravnokotarskih sela, na Benkovac su pale stotine granata tih dana, i upravo zbog toga akcija "Maslenica" i taj januar 1993. godine ima zaista posebno mjesto u kulturi sjećanja Srba iz benkovačkog kraja, i tako će ostati zauvijek - prisjeća se istoričar Milan Gulić. 

U toj akciji, prema podacima Veritasa, ubijeno je i nestalo 348 Srba. Rasvijetljena je sudbina 337 lica, a među žrtvama su 34 žene i troje djece mlađe od 12 godina. Na evidenciji nestalih i danas se vodi 11 lica, od čega šest civila. Stradala su i srpska sela - najviše Islam Grčki, Kašić i Smoković, a oskrnavljeni su ili porušeni kulturni spomenici, groblja i crkve. U periodu od nekoliko mjeseci nakon akcije u zbjegovima je umrlo još 165, mahom starijih osoba.

- Najteže je onim porodicama koje još uvek nisu našle posmrtne ostatke, koje još uvek nisu sahranile svog člana porodice, a to u ovom slučaju ima još oko 11 porodica, one još uvek žive u zarobljenom vremenu, za njih još uvek nema mira i nisu našle svoj mir - kaže Dragana Đukić, predsjednica Udruženja porodica poginulih i nestalih lica "Suza".

Sa tog područja protjerano je više od 10.000 Srba, koji su se raselili širom svijeta, Na tom prostoru živi mali broj, uglavnom starih ljudi, kaže Dragana Đukić i podsjeća da za ove zločine nad Srbima još niko nije odgovarao.

- Nažalost, Republika Hrvatska i Vojska Republike Hrvatske prije 29 godina svojim činom je postigla cilj, a to je da ustraši, protera i zauvjek uništi ta srpska sela, sa ciljem da se više nikada ne vrate - dodala je Đukićeva.

Nakon parastosa položeno je cvijeće na spomen-ploču stradalim Srbima u Tašmajdanskom parku, uz poruku da se njihovo stradanje ne smije zaboraviti i da buduća pokoljenja moraju znati šta se dogodilo, da se to više nikad ne ponovi.