latinica  ћирилица
22/01/2022 |  13:35 ⇒ 23/01/2022 | 11:14 | Autor: TANЈUG

Novi rekord na srpskoj pruzi; Voz dostigao 201,5 kilometara na sat

Voz sa mjernim kolima Njemačkih željeznica za testiranje brze pruge od Beograda do Novog Sada, dostigao je brzinu od 201,5 kilometara na sat, rečeno je Tanjugu u Infrastrukturi železnice Srbije.

Voz je tu brzinu dostigao u petak u popodnevnim časovima, kako kažu, bez ikakvih teškoća u funkcionisanju i saobraćaju.

Prvi put brzina od 200 kilometara na sat ostvarena je prilikom saobraćaja voza za testiranje na dionici brze pruge između Stare Pazove i Nove Pazove.

Tom prilikom brzinomer u specijalnoj lokomotivi koja je za potrebe testiranja brze pruge u Srbiji stigla iz Njemačke zabilježio je maksimalnu brzinu od 201,5 kilometara na sat.

Testiranje se odvija prema utvrđenoj dinamici i biće nastavljeno i narednih dana.

Voz Njemačkih železnica svakodnevno obavlja veći broj vožnji na prvoj srpskoj brzoj pruzi.

U glavnoj željezničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu, u funkciji je nova Telekomanda za saobraćaj vozova velikih brzina, odnosno Dispečerski komandni centar, u kome stručne službe Infrastrukture železnica Srbije i izvođača radova neprekidno prate funkcionisanje saobraćaja na brzoj pruzi i testiranja koja se obavljaju, kažu za Tanjugu u srpskim željeznicama.

Dinamička testiranja na pruzi za brzinu do 200 kilometara na sat od Beograda do Novog Sada počela je 17. januara, a dan kasnije stigla su i specijalna mherna kola kompanije Nemačkih željeznica, koja je angažovana za realizaciju ovog posla.

Testiranje brze pruge obavlja se fazno i po dionicama duž cijele brze pruge Beograd - Novi Sad, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara 2022. godine.

Testiranja se obavljaju svakodnevno u periodu od 7.00 do 17.00 sati odnosno u vidnom dijelu dana i u uslovima potpune obustave željezničkog saobraćaja na pruzi Beograd - Stara Pazova - Novi Sad.