latinica  ћирилица
22/01/2022 |  13:59 ⇒ 23/01/2022 | 11:14 | Autor: SRNA

Izvještaj konačan; Grajf nije dao izjavu izraelskoj štampi

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine saopštila je da nema namjeru da mijenja podatke u konačnom izvještaju koji je sastavila i da je neosnovano ono što je u vezi sa tim nedavno objavljeno u izraelskoj štampi.
Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici (foto: incomfis-srebrenica.org) -
Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici (foto: incomfis-srebrenica.org)

- Predsjednik Komisije /Gideon Grajf/ nije dao izraelskoj štampi nikakvu zvaničnu izjavu, tako da je ono što je ove sedmice objavljeno u izraelskoj štampi neosnovano - naveli su iz Komisije.

Iz Komisije je, u vezi sa nedavno objavljenim člankom u izraelskoj štampi, saopšteno da su do podataka došli nakon godinu i po mukotrpnog rada, te da su oni jednoglasno prihvaćeni od svih članova.

- Ukoliko ubuduće stignu novi naučni podaci, istorijski i činjenično zasnovani, Komisija će ih ispitati sa svom potrebnom ozbiljnošću - navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o ličnim napadima usmjerenim protiv predsjednika Komisije, ovo tijelo navodi da su pojedinci Grajfa nazvali "negatorom genocida".

- Čak se insinuiralo da bi profesor Grajf lagao o genocidu kao rezultat korupcije. Ovakve neosnovane, brutalne i zlobne optužbe nemaju za cilj samo uništavanje lične reputacije i integriteta Grajfa, već dodatno i njegove borbe protiv antisemitizma i pet decenija njegovog naučnog rada o Holokaustu i dokumentovanja neopisivih patnji žrtava Holokausta - istakli su iz Komisije.

Komisija smatra da su njen predsjednik, kao i svi članovi, bez izuzetka, djelovali lojalno prema istini, sa integritetom i pravednošću, bez uticaja bilo kakvih nerelevantnih razmatranja.

- Što se tiče optužbe za poricanje genocida, Komisija nikada nije dovela u pitanje temeljne činjenice o masakrima, niti obim žrtava na svim stranama, jer se ne bi usudila da pokaže nepoštovanje prema bilo kojoj žrtvi srebreničke regije - naveli su iz Komisije.

Iz Komisije su naglasili da se termin "genocid" nikada ne smije obesmisliti i banalizovati, a zbog čega izražavaju zabrinutost i mnogi svjetski naučni i stručni autoriteti.

- Upravo tu zabrinutost dijeli i Komisija, koja snažno naglašava da se pojam genocid nikada ne smije obesmisliti i banalizovati. Komisija čvrsto vjeruje da vojna akcija u malom dijelu BiH, gdje su starci, žene i djeca dovođeni na sigurno, dok su jednim dijelom vojno sposobni muškarci ubijani, ne može porediti sa genocidnim užasima u njemačko-nacistički okupiranoj Evropi ili u Ruandi, gdje su svi muškarci, žene, djeca i bebe sistematski nemilosrdno ubijani u organizovanoj kampanji, koja se proširila po celoj zemlji - saopšteno je iz Komisije.

U Komisiji smatraju da su njihovo istraživanje i izvještaj veliki uspjeh u kontekstu suočavanja sa prošlošću svih strana u sukobu.

- Iskrivljivanje istine o činjenicama u našem izvještaju i dalje medijsko prezentovanje jednostranih narativa sigurno nisu dobronamjerni i nisu usmjereni ka naučnom utvrđivanju bilo kojih činjenica, uključujući ove o tragičnim stradanjima svih naroda u regiji Srebrenica - navodi se u saopštenju Komisije.

Izraelski list "Harec" objavio je u srijedu, 19. januara, da je Grajf navodno izjavio da će revidirati izvještaj o dešavanjima u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.