latinica  ћирилица
22/01/2022 |  17:27 ⇒ 20:24 | Autor: SRNA

Stevanović: Novi udar "sarajevsko-ukrajinske koalicije" na Dodika

Snagom svoje destruktivnosti "sarajevsko-ukrajinska koalicija" ovih dana ponovo oživljava priču o ikoni koju je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu i udruženo produkuju afere i najgnusnije laži sa željom da izvrše dodatni pritisak na Dodika, ocijenio je Slobodan Stevanović.
Sarajevo (foto: Tanjug) -
Sarajevo (foto: Tanjug)

Autorski tekst Stevanovića, objavljen na portalu "Iskra", Srna prenosi u cjelosti:

Gerila medijskih specijalista i specijalaca za fabrikovanje intriga, kleveta i uvreda, ovoga puta na relaciji antisrpske koalicije - "političko Sarajevo /preko Tužilaštva BiH/ i Ukrajina" - potpomognuti očigledno pojedinim zapadnim mentorima, koji su se u najvećem obimu okomili na Republiku Srpsku i Milorada Dodika, udruženo produkuju afere i najgnusnije laži, u ovom slučaju sa željom da se diskredituje i izvrši dodatni pritisak na čvrstog Milorada Dodika, koji čuva srpsko stanovište i postupa u skladu sa srpskim interesima ali ne na štetu bilo kog drugog naroda.

Snagom svoje destruktivnosti ova koalicija evo ovih dana ponovo oživljava priču o ikoni koju je Dodik poklonio u decembru 2020. godine ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu. Na taj način, ova nova koalicija svojim naumom se samo uklapa u društveni ambijent u kome preovlađuje ekstremističko ponašanje koje se u ovom slučaju može nazvati međunarodnom patološkom pojavom.

Kao što je već poznato ukrajinska Ambasada u BiH svojevremeno je saopštila da imaju sumnje da je pomenuta ikona kulturno blago Ukrajine. Sergej Lavrov je pomenutu ikonu vratio Republici Srpskoj, a Tužilaštvu BiH, koje je pokrenulo predmet u vezi sa ikonom, Ambasada Ukrajine je saopštila da imaju pretpostavku da ikona pripada Ukrajini. S obzirom da je postojala sumnja da je ikona iz Ukrajine, njihova ambasada je tražila da ukrajinski eksperti, zajedno sa ekspertima iz BiH utvrde okolnosti u vezi sa ikonom, nijednom ne tvrdeći da je ona kulturno blago Ukrajine za koje niko do sada nije predočio argumente koji bi tu sumnju potvrdili.

U predmetu "Ikona" u Tužilaštvu BiH saslušani su svi pozvani iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, pa i sam Milorad Dodik. Nije ustanovljeno da ikona pripada Ukrajini niti da ju je neko otuđio pa je onda Tužilaštvo BiH putem Interpola tražilo eventualne podatke o pomenutoj ikoni ali do današnjeg dana nema nikakvih podataka.

I umjesto da zatvori tu iskonstruisanu priču i zatvori usta fabrikantima afera, Tužilaštvo BiH je zatražilo ponovo određenu dokumentaciju od institucija Ukrajine birajući tako momenat, kada će ponovo, za račun političkog Sarajeva, podgrijati ovu priču.

Na kraju šlag na ovu fabrikovanu intrigu "sarajevsko-ukrajinske koalicije" pod nadzorom njihovih zapadnih konsultanata, daje šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba koji tvrdi sasvim drugačije od njihove ambasade u Sarajevu te odjednom baš sad, nakon godinu i više dana, zahtjeva da rukovodstvo BiH vrati navodnu "300 godina staru pozlaćenu ikonu".

Ciljano i po dogovoru pomenute koalicije i njihovih mentora, optužujući, a koga bi ta antisrpska koalicija optužila nego Milorada Dodika, velikog državnika megdandžijskog formata za odbranu Srba i Republike Srpske, koji je "kriv" jer na stvari gleda "srpskim očima" ne na štetu bilo koga, koji ne kalkuliše, ne zavodi i stvari naziva pravim imenom, govoreći svojim razumljivim jezikom.

Posebna priča je zašto nezavršenu priču o "Ikoni" Tužilaštvo BiH nije zatvorilo nakon godinu i nešto više dana kada su svi saslušani i kada nema nikakvih dokaza da je ikona nezakonito otuđena od bilo koga. Da li je ostala otvorena upravo zbog ovoga što sad radi "sarajevsko-ukrajinska koalicija" sve sa zapadnim mentorima da bi se Milorad Dodik satanizovao ponovo kad im zatreba!?

U lažima se "provalila" pomenuta koalicija koja sve ovo čini bezočno i bez argumenata. Nema sumnje da Dodik plaća ceh od koalicije i zbog dobrih odnosa Republike Srpske sa Rusijom. Strasti napada i ogovaranja i u ovom slučaju su u neposrednoj želji da se okleveće i ućutka protagonista zbog slobode govora i mišljenja koji je prepoznao namjeru gerile medijskih specijalaca za fabrikovanje intriga, kleveta i uvreda "sarajevsko-ukrajinske koalicije".

Oni ne mogu nikako da oproste Dodiku što govori istinu a sada neće biti zadovoljni što će sigurno prepoznati naum političkog Sarajeva preko Tužilaštva BiH, na čiju su saradnju pristali ukrajinski bleferi iz diplomatije i njihovi asistenti u fabrikovanju afera, pod budnim okom zapadnih mentora.