latinica  ћирилица
22/01/2022 |  18:46 ⇒ 23/01/2022 | 11:14 | Autor: RTRS

Koje škole prelaze na onlajn nastavu; Odluka na opštinskim štabovima (VIDEO)

U Republici Srpskoj 693 lica zaražena su virusom korona od 1.384 testiranih, a 13 ih je preminulo. Zbog pogoršane epidemiološke situacije od ponedjeljka onlajn nastava u osnovnim i srednjim školama u Trebinju, Ljubinju i Sokocu. U ostalim školama nastava će se odvijati uz strogo poštovanje mjera.
Onlajn nastava - Foto: ilustracija
Onlajn nastavaFoto: ilustracija

U ponedjeljak počinje drugo polugodište. Da li će pojedine škole preći na onlajn nastavu, zavisi od zahtjeva štabova na lokalnom nivou. Trenutno, nastava na onlajn platformama odvijaće se u Trebinju, Ljubinju i Sokocu.

- Dobili smo zahtjeve te tri lokalne zajednice i uputili pisma svim školama, ali i lokalnim zajednicama da ukoliko smatraju da ima potrebe za obustavljanjem nastava u školskim klupama, odnosno da đaci idu onlajn, mi ćemo svakako dati te saglasnosti. Ono što je važno jeste da smo u kontinuitetu u komunikaciji, a i dalje važi pravilo kao sa početka prvog polugodišta da naša odjeljenja ukoliko se pojavi troje ili više đaka u razredu da je pozitivno, ta odjeljenja idu u izolaciju - naglasila je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture.

Povećan broj pozitivnih slučajeva doveo je do novih preventivnih mjera u Trebinju. Cilj je sprečavanja daljeg širenja virusa.

- Nekada djeca i mladi mogu biti prenosioci bolesti, asimptomatski, znači bez simptoma. Zato su predložili da da se škola na sedam dana zaustavi. Prosvjetni radnici i direktori škola su mišljenja da djeca u ovom trenutku neće mnogo izgubiti, a ako dobijemo nešto više vezano za zdravlje svih stanovnika, svi ćemo biti srećniji - naglasio je Stevan Bekan, načelnik kriznog štaba Trebinje.

U Doboju, ali i u Bijeljini kažu da su spremni za novo polugodište. Nastava će se odvijati redovno i uz časove od 45 minuta. Nakon sastanka svih predsjednika aktiva škola Srpske sa resornom ministarkom, koji je predviđen za 25. januar, škole će dobiti smjernice i instrukcije za rad.

- Čas, barem za sada nećemo skraćivati, ukoliko bi se pojavio veći broj inficiranih, to jeste zaraženih učenika, eventualno razmislićemo o prelasku na onlajn nastavu - istakla je Tijana Vasiljević - Stokić,  predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj.

Slično je i u Semberiji, ističe Predrag Račanović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Bijeljina.

- Mi spremno počinjemo drugo polugodište, obezbijeđeni su svi materijalni i tehnički uslovi i naravno u obavezi smo da se pridržavamo svih onih mjera koje je propisao Institut za javno zdravrstvo Republike Srpske - istakao je Račanović.

Trenutna epidemiološka situacija zahtijeva najvišu kolektivnu odgovornost. Škole, direktori škola, radnici, ali i učenici obavezni su da poštuju sve mjere. Preventiva, kao ključna riječ može izuzetno da utiče na dalji tok odvijanja nastave.

- Sve škole sa Sarajevsko-romanijske regije bi trebale krenuti u ponedjeljak sa nastavom, takođe ćemo imati preciznije informacije o broju učenika i radnika, jer mi svakako ponedjeljkom prikupljamo informacije o broju učenika koje sadrže tačan broj zaraženih i onih koji su u izolaciji, te informacije šaljemo Ministarstvu - rekla je Јelena Čančar,  predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola Sarajevsko-romanijske regije i Gornjeg Podrinja.

- Ranije je bila preporuka da se nose maske, ovim polaskom u školu maske će biti obavezne, mjere će biti malo rigoroznije i kretanje po školi biće smanjeno, samo neophodno, kao što je odlazak u toalet i ulazak i izlazak iz škole, obavezna je i distanca - naglasio je Aleksandar Milješić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Prijedor.

Obavezne maske, dezinfekcija ruku pri ulasku u školu, kao i distanca od dva metra nezaobilazni su uslovi za realizovanje standardne nastave. Apel za roditelje - potrebno je obavezno izmjeriti temperaturu prije polaska djece u školu, a u slučaju da bude povišena učenik ne bi trebalo da ide na nastavu.O tome treba da budu obaviješteni učitelji ili razredne starješine.