latinica  ћирилица
22/01/2022 |  19:39 ⇒ 23/01/2022 | 11:13 | Autor: RTRS

Ne prestaju napadi na Srpsku iz Sarajeva (VIDEO)

Utihnulo je političko Sarajevo, nakon što im je novoimenovana komanda EUFOR-a u BiH, poput svojih prethodnika i oficira NATO-a, jasno poručila kako nema potrebe za jačanjem vojnog kontingenta i raspoređivanjem stranih trupa bilo gdje u BiH, pa ni u Distriktu Brčko. Kriza u BiH je isključivo političke a nikako bezbjednosne prirode, više nego precizna je bila "lekcija" međunarodnih vojnih zvaničnika, koji su sarajevske političke i medijske spinove o ratnim prijetnjama, smjestili u prošlost. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odgovara – Republika Srpska je sve vrijeme samo i potencirala mirnodopske aktivnosti! Za razliku od Sarajeva.
Sarajevo - Foto: Wikipedia
SarajevoFoto: Wikipedia

Višemjesečno orgijanje sarajevskih i bošnjačkih nenapadnutih "branilaca" i "heroja"!

Kuražile su se kvazi-patriote po ulicama, omiljenim medijima i društvenim mrežama. Pasivno-agresivno prijetile ratom, predvođene "jurišnikom" Bakirom Izetbegovićem koji je čak i obećavao da će stati na čelo jurišničke kolone "bosanskih patriota". Po Sarajevu "osvitali" bilbordi sa pozivima na mobilizaciju. Nikad rasformirana predratna i ratna muslimanska paravojna formacija s kraja prošlog vijeka - "Zelene Beretke" najavljivala nove članove. Stanje dodatno radikalizovale "inventarne" sveznalice koje se nazivaju analitičarima i govore ono što centri moći misle. Potom, grlati "sveprisutni" protestanti koji su svoj neuspjeli trudbenički angažman širili prema dijaspori i dalje ka trećerazrednim potkupljivim strancima. U isti stroj stali su i ratni muslimanski generali – obilazeći sarajevske stranačke centrale. I veterani koji su sa ratnom ornamentikom tekbirali od Bužima preko Sarajeva do Podrinja… Svi oni potpomognuti baražnom paljbom "renomiranih" istraživača sa različitim medijskim kodovima i političkim pokroviteljima – horski su "duvali" u ratne trube. I reciklirano prizivali međunarodnu intervenciju, upirući prst krivice preko entitetske linije.

- Pozivamo i Nato, EUFOR i ALTEU da u skladu sa svojim mandatima pojačaju prisustvo u BiH a posebno u području osjetljivom Brčko Distrikta - rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

No na sarajevske igrokaze, multinacionalne snage ovaj put, nisu nasjele! I to su jasno stavile do znanja na ceremoniji primopredaje komande održanoj prije dva dana u Brčkom! Odbili su Izetbegovićev zahtjev za dodatnim angažmanom i prerasporedom snaga. I oko Brčkog i bilo gdje drugo u BiH. Kriza u BiH nije bezbjednosne već isključivo političke prirode, jasni su bili i bivši i novoimenovani komandant misije. I neće se, kažu baviti političkim nadmudrivanjima.

- EUFOR će raditi svoj posao i neću se baviti hipotetičkim razmatranjima mogućih rezultata političkih previranja - istakao je Anton Veseli, novoimenovani komandant EUFOR-a.

General Brajs Hudet otišao je i korak dalje. Nedavno je tvrdi, sve pojasnio i ambasadorima evropskih država.

- Međunarodna zajednica se dobro sjeća svega onoga što je pogrešno urađeno 90-ih i znamo gdje smo griješili i zašto su se stvari dešavale kako su se dešavale. Odlučni smo da te greške ne ponovimo i ja sam apsolutno odlučan da se situacija nikada više ne pogorša do one mjere kako je to bilo prije 26 godina - rekao je Hudet.

Združeno projektovani sarajevski ratni "narativ", u Republici Srpskoj odbačen je još prvog trenutka kada je pokrenuta paraobavještajna lavina. No nije zgoreg što su to shvatili, makar i sa zakašnjenjem, i međunarodni mirovnjaci.

- To smo mi znali i ranije. Nije ugrožena bezbjednost. Građani u BiH ne treba da se boje toga.  S naše strane ne dolaze pozivi za bilo kakvo nasilje i bilo kakav rat. Sve drugo je u sferi špekulacija koje su proizveli neki političari a u značajnom obimu, u pravilu federalni mediji. Njihova aktivnost da zajedno pokušaju putem angažovanja muslimanske dijaspore širom svijeta, uz ovdje medijske špekulacije koje dolaze iz Sarajeva da animiraju i dođu do intervencije gotovo da su slomljene - poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Shvatiće valjda, nekad, zvanični Brisel i Vašington, i da se aktuelni verbalni "rat" u BiH, isključivo vodi zbog pune primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma i sastavnog mu dijela Ustava. I da nasuprot takvog stajališta Republike Srpske stoji pokušaj prilagođavanja temeljnih akata BiH, sa "posebnim" sarajevskim potrebama i željama. Bez obzira da li su one ogrnute vojničkim šinjelom ili ne!