latinica  ћирилица
23/01/2022 |  08:02 ⇒ 11:13 | Autor: RTRS

Moćnim četverotočkašima po prirodnim ljepotama Lisine (VIDEO)

U Mrkonjić Gradu i Šipovu sve više je ljubitelja auto-sporta, tačnije vožnje i takmičenja u džipovima. Osim sportsko-avanturističkog druženja vozača "bijesnih" mašina, ova vrsta sporta doprinosi i promociji prirodnih ljepota i turističkih potencijala ovoga kraja.
Četverotočkaši - Foto: RTRS
ČetverotočkašiFoto: RTRS

Grupa zaljubljenika u "bijesne" mašine iz ova dva grada, prije 13 godina formirala je Auto klub "Pliva 4 puta 4". U početku bile su to "rorel" vožnje po bespućima planine Lisine i sticanje prvih iskustava u vožnji džipa. DŽip je vozilo za koje neme prepreke pod uslovom da za upravljačem sjedi spretan i iskusan vozač. Vozači "Plive" svoju vještinu dokazali su u šampionatu Republike Srpske i BiH na kojima su osvajali šampionske titule.

Vožnja u džipovima po planinskim putevima, puna je avantura i nepredviđenih događaja. Česta su slijetanja s puta, zaglavljivanja u blatu, vodi, potocima... U takvim situacijama do izražaja dolazi dovitljivost i spretnost vozača što i posmatračima i takmičarima daje dodatnu dozu adrenalina.

Auto-reli sport je pun avantura, adrenalina i izazova, pa je sve više turista koji dolaze u ove krajeve, a koji žele da se okušaju u spretnosti upravljanja džipom po bespućima Lisine i Manjače. Na Štrbini je uređen i poligon za održavanje džipijade, gdje vozači polažu ispit spretnosti.

Auto klub "Pliva 4 puta 4" ima šezdesetak aktivnih članova i dvadesetak simpatizara koji pomažu rad kluba. Koliko je ovaj sport popularan, govori i to da na poligonu Štrbina i Šipovačke bare takmičenje i ispit spretnosti prati i po nekoliko hiljada posjetilaca.