latinica  ћирилица
23/01/2022 |  08:16 ⇒ 13:58 | Autor: SRNA

Njemačka: Komandant mornarice podnio ostavku

Komandant njemačke mornarice Kaj-Ahim Šonbah podnio je ostavku, nakon što je izazvao kritike komentarima da ruski predsjednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje i da Kijev nikada neće vratiti Krim.

Poslije oštrih kritika, Šonbah je ponudio ostavku, a ministarka odbrane Kristine Lambreht je prihvatila. Odnosi između Kijeva i Berlina ni inače nisu sjajni ovih dana.

- Zamolio sam gospođu ministarku odbrane da me sa momentalnim dejstvom oslobodi zadataka i obaveza na mjestu inspektora mornarice - saopštio je viceadmiral Kaj-Ahim Šonbah (56). Dodao je da njegove "nepromišljene izjave o bezbjednosnoj i vojnoj" politici štete funkciji koju obavlja, mornarici, vojsci i Njemačkoj.

Do odluke o nasljedniku, mornaricu će predvoditi dosadašnji Šonbahov zamjenik kontraadmiral Јan Kristijan Kak.

U diskusiji koju je u Indiji organizovao jedan trust mozgova, a čiji se snimak pojavio na internetu, Šenbah je rekao da je poluostrvo Krim izgubljeno za Ukrajinu, da se "neće vratiti, to je činjenica". On je nazvao "besmislicom" strahovanja da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu.

Šenbah je izrazio razumijevanje za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- On zapravo hoće poštovanje na ravnoj nozi. Pobogu, pokazivanje poštovanja ne košta skoro ništa, baš ništa. Ako mene pitate, lako je pokazati mu poštovanje koje traži i koje vejrovatno zaslužuje - rekao je Šonbah. 

Ministarstvo odbrane se distanciralo od tih izjava navodeći da "sadržinski i izborom riječi nikako ne odgovaraju poziciji Ministarstva".

U poruci na društvenoj mreži Tviter, Šonbah je istakao da njegovi komentari iznijeti tokom diskusije u Indiji predstavljaju lično mišljenje i da nisu zvaničan stav Ministarstva odbrane.