latinica  ћирилица
23/01/2022 |  10:26 | Autor: SRNA

SPC - jedina kanonski priznata crkva

Patrijarh vaseljenski Vartolomej podržao je razgovoru sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem jedinstvo Srpske pravoslavne crkve, naglasivši da je lično raščinio poglavara kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraša Dedeića, i to smatra dobrom odlukom.
Patrijarh Vartolomej (foto:rs.sputniknews.com) -
Patrijarh Vartolomej (foto:rs.sputniknews.com)

Na sastanku razgovorano o unutrašnjim prilikama u Crnoj Gori, gdje je patrijarh Vartolomej pokazao visok nivo informisanosti, šaljući poruku da se otvorena pitanja moraju rješavati dijalogom, prenosi portal IN4S.

Patrijarh je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori jedina kanonski priznata i da je sa zabrinutošću pratio nastojanje bivših vlasti da otuđe njene hramove i imovinu.

Vaseljenski patrijarh je u razgovoru sa Bečićem rekao da očekuje da će ga uskoro posjetiti Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh Vartolomej je izrazio zadovoljstvo izborom mitropolita Јoanikija, kao vrlog učenika i dostojnog nasljednika mitropolita Amfilohija, na čelo najstarije episkopije SPC, čiji se kontinuitet nije prekidao više od osam vijekova.