latinica  ћирилица
23/01/2022 |  13:16 ⇒ 13:26 | Autor: Večernje novosti

DŽonston: NATO će pred sud istorije

Mali teroristički rat koji je vodila banda albanskih nacionalista bio je samo okidač za veliki teroristički rat koji je NATO vodio bombama i projektilima u SRЈ, ističe Dajana DŽonston, američka spisateljica.
Dajana DŽonston  (Foto: R. Radetić) -
Dajana DŽonston (Foto: R. Radetić)

Ovako u svojoj nedavno objavljenoj knjizi "Krug u tami", ističe američka spisateljica i novinarka Dajana DŽonston. Autorka bestselera "Suludi krstaši", o ratu na tlu bivše SFRЈ, koja živi i stvara u Parizu, naglašava da su SAD tada na prevaru postavile obavještajca Vilijema Vokera čiji je zadatak bio da isfabrikuje razlog za bombardovanje SRЈ, kao i da je Madlen Olbrajt izmanipulisala pregovore u Rambujeu i tako dobila rat koji je željela.

Uvod u raspad Јugoslavije bilo je, kako ocjenjuje, udruženje "Alpe-Adrija" koje je "vratilo" Hrvatsku i Sloveniju u austrougarski zagrljaj, u čemu je veliku ulogu imao i nekadašnji evropski poslanik iz Bavarske Oto fon Habzburg. Na pitanje zašto nikoga na Zapadu nije bilo briga za najveće etničko čišćenje u jugoslovenskim ratovima kada su hrvatske snage uz američku podršku istjerale srpsko stanovništvo iz Krajine, DŽonstonova, u intervjuu za Novosti odgovara da se odgovor nalazi u pitanju:

- Hrvatske snage su imale američku podršku. Na osnovu medija, "etničko čišćenje" su praktikovali Srbi, dok su ostali bili žrtve. Šira zapadna javnost nije imala sredstava da opovrgne ovu verziju. Za ono malo novinara sa drugačijim tumačenjem događaja, mediji su bili zatvoreni.

Ratovi se opravdavaju riječima "nikad više rat". Hoće li ih biti još na Balkanu?

- Parola "Nikad više rat" nije bio izgovor za balkanske ratove, posebno ne za sukob u južnoj srpskoj pokrajini - Kosovu. Tačnije, to je bio rat da bi se započeli ratovi. Prije konferencije svoje stranke Zeleni, tadašnji njemački ministar spoljnih poslova Јoška Fišer odobravao je bombardovanje Јugoslavije sloganom "Nikad više Aušvic". To bi trebalo da znači da je rat vođen da bi se izbjegao "genocid" koji simbolizuje Aušvic. Sa Kosovom, ono što je trebalo izbjegavati više nije bio rat, već "kršenje ljudskih prava". A "ljudska prava", koja su uvijek najviše kršena u ratovima, postala su povod za ratove, poput onog koji je uništio, recimo Libiju. Intervencije NATO dovele su Zapadni Balkan u situaciju nestabilnosti, institucionalne dvosmislenosti i međusobne mržnje koja čini mogućnost budućeg rata previše vjerovatnom.

Hoćemo li dočekati dan da se sudi nekom iz NATO za njihov "angažman" u bivšoj Јugoslaviji o kome pišete kao učešću NATO u zajedničkom zločinačkom poduhvatu?

- A ko da im sudi? Sudiće im istorija, istoričari u budućnosti. Nijedan tribunal nema moć da sudi moćnicima NATO.

Rat u Iraku se vodio zbog nafte, a zbog čega se vodio na Balkanu?

- Uopšte nije sigurno da se rat u Iraku vodio za naftu. SAD su radije ušle u savez sa islamistima, prvo u Avganistanu, zbog antikomunizma. Gledajući na Јugoslaviju kao na minijaturni SSSR, Hrvatska je bila mala Ukrajina, a islamisti (Izetbegović) su mogli biti upotrebljeni protiv Srba pravoslavaca kao srednjoazijski islamisti protiv Rusa. Ovi ratovi su bili više strateški nego direktno ekonomski. Rat na Kosovu je spasao NATO od zastarjelosti, nakon pada njegovih protivnika iz Varšavskog pakta, dajući mu novu "humanitarnu" misiju bez granica, koju više ne ograničava njegova prvobitna misija međusobne odbrane.

Da li je ono što se danas dešava u Ukrajini rezultat toga što je, kako kažete, Mihail Gorbačov bio naivni pregovarač koga su Amerikanci lukavo nadmudrili?

- Nemoguće je tako složenu situaciju pripisati jednom istorijskom faktoru. Ali da, to je jedan od faktora.

Žele li SAD da štite evropske članice NATO? Postoji li mogućnost "limitiranog nukelarnog rata na Starom kontinentu?

- NATO je otišao u Avganistan da zaštiti SAD. SAD tvrdi da želi da brani Evropu, ali to nikada nije učinio. Nije bilo potrebe. Pentagon je u procesu opremanja svojih evropskih saveznika, posebno Njemačke i Italije, nuklearnim oružjem koje bi moglo da bude upotrebljeno protiv Rusije. Čudno je to što Evropljani dozvoljavaju da se to dogodi. Da li Vašington "razmatra" ograničeni nuklearni rat u Evropi? Ili samo prijeti da destabilizuje Rusiju? Ili nešto treće? Njihove akcije su ratoborne, njihove namjere subjektivne.

Šta mislite o ideji stvaranja evropske vojske?

- Evropska vojska je ideja blokirana podjelama među Evropljanima. S obzirom na trenutnu situaciju sa naoružanjem, evropska vojska bi bila uglavnom francuska i ta ideja nailazi na podršku u Francuskoj. Ali, Velika Britanija je neraskidivo povezana sa SAD (anglofoni svijet je produžetak Britanske imperije), a Njemačka je i dalje država koju su Amerikanci vojno (i politički) okupirali. Italiju takođe, ali ne i psihološki na isti način.

Dajana DŽonston se vraća i na uspomene svog života u Studentskom gradu u Beogradu gdje je, pedesetih godina prošlog vijeka, studirala, kada se, putujući, kako kaže, divila freskama u Dečanima.

U knjizi "Suludi krstaši", čije se ponovno izdanje u Francuskoj očekuje ove godine, Dajana DŽonston navodi da je Bin Laden pomogao da se regrutuju mudžahedini za borbu u ime Izetbegovićeve muslimanske stranke:

- Izetbegović je prigrabio svu vlast za sebe u Bosni, a NATO iskoristio ljudsku tragediju u Јugoslaviji kao izgovor za intervenciju.

- Nove ratove u svijetu posljednjih decenija vodila je ljevica, a ne desnica, a prelaz sa služenja vojnog roka na plaćeničku armiju nema ničeg zajedničkog s odbranom. Јoš osamdesetih godina krenulo se u diskreditovanje pojedinaca zarad upravljanja masama kroz širenje medijskih laži - zapisala je svojevremeno DŽonstonova.