latinica  ћирилица
23/01/2022 |  13:24 ⇒ 24/01/2022 | 08:02 | Autor: RTRS

U Kravici kod Bratunca počelo snimanje filma "Svjedok"; Svijetu prikazati masovna srpska stradanja (FOTO/VIDEO)

U Kravici kod Bratunca počelo je snimanje dokumentarnog istorijsko-biografskog filma "Svjedok" režisera Denisa Bojića, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica. Kravice su prva od pet lokacija na kojoj će biti snimani kadrovi za film koji govori o masovnim srpskim stradanjima i podsjeća na rad doktora Zorana Stankovića.
Sa snimanja filma Svjedok - Foto: RTRS
Sa snimanja filma SvjedokFoto: RTRS

- Hvala stanovnicima Podrinja za veliki odziv današnjem snimanju jer je povorku sjećanja činilo je oko 1.000 muškaraca, žena i djece - naglasio je Bojić.

On je istakao da se, osim snimanja scena za film, na ovaj način odaje počast svim nevinim srpskim žrtvama sa ovog područja i cijele Republike Srpske.

Osim Kravice, snimaće se na još četiri lokacije gdje su počinjeni masovni zločini nad Srbima, i to 6. februara u Mrkonjić Gradu, a zatim u Brodu, Šekovićima i Zvorniku.

 - Osim dokumentima, svjedočenjima i arhivskom građom i masovnošću povorki sjećanja, pokazaćemo šta se sve dešavalo, koliko je ljudi i na kakav način stradalo, ali i da smo i dalje živi i da ostajemo na ovom prostoru - poručio je Bojić.

Radojka Filipović, učesnik povorke, kaže da ovakve stvari ostaju generacijama koje dolaze.

Kravica (Foto:RTRS)

- To će biti najbolji način kako ćemo učiti generacije koje dolaze - naglasila je Filipovićeva.  

Bojić je rekao da je snimanje filma ujedno i misija svih učesnika u projektu da se 30 godina nakon događaja na ovakav način zabilježi svjedočanstvo o srpskim stradanjima u posljednjem ratu.

Film govori o  doktoru Zoranu Stankoviću sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu, koji je tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka obavio oko 7.500 obdukcija i identifikacija nastradalih srpskih civila i vojnika od Hrvatske, preko BiH do Kosova i Metohije.

Sa snimanja filma Svjedok

- Doktor Stanković je zadužio srpski narod i ovo je pomen i zahvalnost njegovom djelu i imenu, kao i svim nevinim žrtvama. Ovo je svjedočanstvo koje ostavljamo našoj djeci da znaju šta se događalo i da ne uče tuđu lažnu istoriju o dešavanjima na ovim prostorima u posljednjem ratu - naglasio je Bojić.

Slaviša Erić pomagao je 1993. godine doktoru Stankoviću u Kravici koji je radio obdukcije nad ubijenim Srbima.

- Pomagao sam, tu je bio i načelnik, čitav dan je radio, nije progovarao, bio je obučen u uniformu, ne znam da li je i doručkovao. To je bila veličina ljudska, ponosan sam na tog čovjeka - prisjetio se Erić.