latinica  ћирилица
23/01/2022 |  14:51 ⇒ 24/01/2022 | 07:02 | Autor: SRNA

Dodik: BiH je sinonim za krizu!

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za španski El Mundo da je BiH propali projekt i da je najbolje rješenje da se Bošnjaci, Srbi i Hrvati razdvoje na civilizovan način.
Intervju Dodika za španski "El Mundo" - Foto: Screenshot
Intervju Dodika za španski "El Mundo"Foto: Screenshot

- BiH neće moći da opstane iz istog razloga zbog kojeg nije opstala Јugoslavija. U BiH postoje tri naroda. Dva od njih, Hrvati i Srbi, veoma su nezadovoljni. Muslimani žele da stvore unitarnu državu u kojoj bi oni bili dominantan narod - istakao je Dodik i konstatovao da je BiH sinonim za krizu.

On je naglasio da politika Republike Srpske nije usmjerena na secesiju. "Govorimo o drugačijoj mogućnosti, zasnovanoj na procjeni da BiH neće biti uspješna kao država. Bude li tako, najbolje je razdvojiti se na civilizovan način - dodao je Dodik.

On je rekao da Srbi neće "početi rat kako bi se otcijepili", ali je ponovio je da je najbolje razdvojiti se "ako se ne može živjeti zajedno".

Srpski član Predsjedništva je naveo da Srbi "brane politički proces" prema postizanju tog cilja i da su priče o mogućem ratu besmislene.

On je ukazao da BiH postoji kao država jedino zbog pritiska međunarodne zajednice i da je ona eksperiment stranaca.

- Prvo što predlažem jeste da stranci prestanu da upravljaju ovom zemljom, jer je ona jedina kolonija koja trenutno postoji u Evropi. Neka nas puste da pronađemo konsenzus, ako je moguće - rekao je Dodik.

On je ponovio da Kristijan Šmit nema pravo da uvodi zakon u BiH.

- Na izborima prije tri godine sam osvojio najviše glasova, mnogo više nego dvojica mojih kolega iz Predsjedništva zajedno. I sada dođe taj Nijemac i kaže da se budućnost BiH neće konstituisati s Dodikom. Šta on misli, ko je on? - upitao je Dodik.

On je u intervjuu za španski list "El Mundo" naglasio da se BiH nalazi pred teškom krizom, koja nije nastala sada, već da je oduvijek tu.