latinica  ћирилица
23/01/2022 |  17:00 ⇒ 17:04 | Autor: SRNA

Košarac: Sankcije ATV-u još jedan dokaz malignog uticaja stranog faktora u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i član Predsjedništva SNSD Staša Košarac izjavio je da SAD nemaju nijedan dokaz na osnovu kojeg bi mogle da opravdaju uvođenje sankcija banjalučkoj Alternativnoj televiziji.
Staša Košarac -
Staša Košarac

- Sankcionisanje jednog medija ne može se protumačiti nikako drugačije osim kao direktan udar na slobodu medija i gušenje slobode govora i javne riječi. Posebno je licemjerno to što takve sankcije dolaze od zemlje koja svima drži slovo o demokratiji i slobodi medija - poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuća je činjenica da je u slučaju ATV-a izostala jasna podrška medijske zajednice u cijeloj BiH.

- Nažalost, primjetan je izostanak novinarske solidarnosti, što nije bio slučaj kada su meta napada bili neki drugi mediji iz Republike Srpske ili Federacije BiH. Mišljenja sam da je trebalo da svi mediji, barem iz kolegijalnih razloga, oštrije reaguju i osude uvođenje sankcija ATV-u, jer danas je to ova medijska kuća, a sutra može biti bilo koji drugi medij - naveo je Košarac za Srnu.

On je naglasio da sankcije ATV-u predstavljaju još jedan u nizu dokaza malignog uticaja inostranog faktora u BiH.

- Stranci afirmišu isključivo medije koji su pod njihovom kontrolom i na njihovom platnom spisku, a koji se u domaćoj javnosti predstavljaju kao navodno nezavisni. To je podvala i prevara! Takođe, nisam primijetio da su stranci ijednom riječju osudili govor mržnje i ratnohuškačku retoriku koja dolazi iz federalnih medija, većinom sa sjedištem u Sarajevu - konstatovao je Košarac.

On je napomenuo da banjalučka ATV, u skladu sa najboljim novinarskim praksama i profesionalnim standardima, pruža mogućnost svim akterima u javnom životu da iznesu svoje stavove o relevantnim temama.

- Ne postoji nijedan razlog niti dokaz na osnovu kojeg SAD može da opravda sramne sankcije ATV-u - poručio je Košarac.