latinica  ћирилица
23/01/2022 |  18:47 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Robot pravi pivo uz pomoć vještačke inteligencije (VIDEO)

Ljudi vijekovima prave pivo, ali sada mu mašine daju potuno novi ukus. Studenti sa Univerziteta iz Adelaide iskoristili su vlastito iskustvo da bi napravili program za pravljenje kraft piva uz pomoć vještačke inteligencije.
Robot koji pravi pivo od šumećih tableta - Foto: Screenshot/YouTube
Robot koji pravi pivo od šumećih tabletaFoto: Screenshot/YouTube

To nije scenario za naučno fantastični film, već projekat grupe Australijskih studenata, ljubitelja piva.

- Napravili smo recept od prikupljenih podataka sa raznih strana, zatim napravili nervne mreže, kako bismo te podatke procesuirali i zatim zadali zadatak robotu, specijalno dizajniranom za tu namjenu - otkriva student kompjuterske nauke, DŽaš Vira.

Australijeski institut za mašinsko učenje, u saradnji sa "Barosa Valej Briving", kreirao je pivo, koje su nazvali AI-PA.

- Ovo je jedno od najboljih piva, koje sam ikad probao - kaže Vira.

Јedno je kad studenti ocjenjuju pivo, ali šta eksperti misle o ovome?

- Ukus je snažan, aromatičan i zaista mislim da smo ostvarili cilj - oduševljen je osnivač firme "Barosa Valej Briving", Denem D'Silva.

U proizvodnji piva postoji više od 60 različitih varijabli u čijem sortiranju vještačka inteligencija može da pomogne.

Denem smatra da ovo neće ugroziti zanatsku proizvodnju kraft piva.

- Mislim da vještačka inteligencija samo pojačava zanatske sposobnosti, koje imamo. Ona nije tu da ugrozi nečiji posao, nego da kreira nove mogućnosti - istakao je.

Kada je vještačka inteligencija u pitanju, nijedna grana industrije nije imuna. Za ovakav način proizvodnje piva upotrijebljeno je više od 200.000 recepata i bilo je potrebno godinu dana za njen razvoj.