latinica  ћирилица
24/01/2022 |  09:46 ⇒ 09:46 | Autor: SRNA

Višković: Vladika Lavrentije trajno zadužio vjernike SPC

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je telegram saučešća povodom upokojenja Njegovog preosveštenstva episkopa šabačkog Lavrentija, istakavši da je episkop Lavrentije vjernim služenjem srpskom rodu trajno zadužio vjernike Srpske pravoslavne crkve.
Radovan Višković - Foto: Twitter
Radovan ViškovićFoto: Twitter

Višković je naveo da je episkop šabački, šireći vjeru Hristovu u vrijeme teških iskušenja srpskog roda, zaslužio da ostane zapisan zlatnim slovima u kolektivnoj memoriji srpskog naroda, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

- I u vrijeme kad je vjera nasilno potiskivana iz srpskog naroda, episkop Lavrentije ostao je duboko privržen svojoj misionarskoj misiji, šireći vjeru i tamo gdje se to činilo nemogućim zadatkom - istakao je Višković u telegramu saučešća.

On je u svoje ime i u ime Vlade Republike Srpske najdublje izraze saučešća povodom odlaska vjernog pastira vjerujućeg srpskog naroda, poštovanog episkopa Lavrentija uputio Svetom arhijerejskom Sinodu SPC, sveštenstvu i monaštvu, te vjernicima SPC i eparhije šabačke.

Episkop šabački Lavrentije upokojio se u 87. godini. Bio je najstariji episkop i po godinama i po episkopskom stažu dugom 54 godine.