latinica  ћирилица
24/01/2022 |  11:50 ⇒ 15:23 | Autor: TANЈUG

NATO stavljen u stanje pripravnosti

NATO saveznici stavili su danas svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslali dodatne brodove i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope.

Prethodnih dana, brojne članice Sjevernoatlanske alijanse su objavile procjene koja se tiče aktuelne situacije ili predstojećih raspoređivanja snaga, navodi se na sajtu NATO.

Danska šalje fregatu na Baltičko more i spremna je da pošalje četiri aviona F16 u Litvaniju, kao podršku NATO misiji u regionu.

Španija će poslati brodove koji će se priključiti pomorskim snagama NATO i razmatra slanje aviona-lovaca u Bugarsku. Francuska je izrazila svoju spremnost da pošalje trupe u Rumuniju koje su pod komandom NATO.

Takođe, Holandija šalje dva aviona F35 u Bugarsku od aprila, kako bi pomogli aktivnostima NATO u regionu i staviće brod i kopnene jedinice u stanje pripravnosti.

I SAD su, takođe, stavile do znanja da razmatra povećanje vojnog prisustva na istočnom kraku Alijanse.

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg je rekao da pozdravlja napore saveznika da stave na raspolaganje dodatne trupe Alijansi.

- NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mjere da zaštiti i odbrani sve saveznike, ujedno jačajući istočni dio Alijanse. Uvijek ćemo odgovoriti da bilo kakvo bezbjednosno pogoršanje u našem okruženju - rekao je Stoltenberg.