latinica  ћирилица
24/01/2022 |  11:50 | Autor: SRNA

Crnković: U Hrvatskoj se nastavlja plasiranje neistina o Trgovskoj gori

Predsjednik Udruženja "Grin tim" Mario Crnković rekao je danas Srni da se u Hrvatskoj nastavlja praksa plasiranja neistina u vezi sa problemom odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Crnković je ukazao da je najnoviji takav slučaj izjava Tončija Tadića, saradnika u zagrebačkom Institutu "Ruđer Bošković", koji je za hrvatske medije rekao da su apsurdne kritike na račun te lokacije, te da Trgovska gora "zadovoljava sve moguće standarde Međunarodne agencije za atomsku energiju".

- To je ni prva, ni posljednja neistina plasirana sa ciljem lomljenja otpora građana. Ovakve besmislice dodatno podgrijavaju nepovjerenje i jačaju zabrinutost građana, jer vidimo na šta su sve spremni oni koji žele svoj radioaktivni i drugi opasni otpad smjestiti na granicu sa BiH - rekao je Crnković.

On je podsjetio da se do 2015. godine na Institutu "Ruđer Bošković" nalazilo neevidentirano 400 kilograma uranijuma, koji je otkriven upravo nakon insistiranja iz IAEA.

- Govoriti o zadovoljavanju standarda, dok su u toku hrvatska istraživanja na lokaciji Trgovska gora, a paralelno imamo argumentovano osporavanje iz BiH, nije ništa drugo nego poigravanje koje je prešlo mjeru - rekao je Crnković.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad odlaže, a potom i skladišti na Trgovskoj gori u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.