latinica  ћирилица
24/01/2022 |  12:42 | Autor: TANЈUG

Oglasila se Rusija: Uzvratićemo

Raspoređivanje američkih trupa u baltičkim državama i istočnoj Evropi moglo bi dovesti do eskalacije, kaže šef Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov.
Ruska vojna mašinerija (Foto: Sputnik/Evgeny Biyatov) -
Ruska vojna mašinerija (Foto: Sputnik/Evgeny Biyatov)

Njujork tajms je juče objavio, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, da predsjednik SAD DŽo Bajden razmišlja o raspoređivanju američkih trupa, borbenih aviona i ratnih brodova u baltičkim državama u istočnoj Evropi.

Kako je list naveo, američka administracija razmatra slanje "nekoliko hiljada" američkih vojnika.

- Upravo ovo preraspoređivanje trupa i vojno jačanje će biti uzrok eskalacije i napetosti u regionu. Sada je jasno ko je zainteresovan za eskalaciju situacije, a ko nastavlja da je destabilizuje – to su SAD. Za nas je ovo naravno, alarmntna situacija - rekao je Kartapolov.

Kako je naglasio, Rusija neće ostaviti ove akcije bez odgovora i preduzeće adekvatne mjere da odgovori na sve veće prijetnje.

Podsjetimo, saveznici NATO-a stavili su danas svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslali dodatne brodove i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope.

Rusija ne odustaje od svojih zahteva za NATO

Kako je potvrdila portparolka MIP Rusije Marija Zaharova, Moskva ne mijenja svoje zahtjeve koje je već iznijela Zapadu.

- Ovo je naš stav i taj stav ostaje nepromijenjen - odgovorila je ona na pitanja novinara.

Kako je navela, Moskava je odlučila da objavi nacrte sporazuma koje je predala SAD i NATO, jer je u prošlosti nailazila na "izmišljene priče", kao i na "promjene u pozicijama, kao i drugim nijansama".

Moskva je tražila pravno obavezujuće garancije NATO da će blok prestati da se širi na istok i da će se vratiti na granice iz 1979. godine.

Na pitanje šta to znači za Bugarsku i Rumuniju, koje su se pridružile NATO poslije 1997. godine, MIP navodi da Rusija želi da se sva strana oprema i vojska povuku iz tih zemalja.

- Rijeć je o povlačenju stranih trupa, opreme i naoružanja, kao i o drugim koracima sa ciljem vraćanja situacije na stanje iz 1997. godine u zemljama koje nisu bile članice NATO u to vrijeme. To uključuje i Bugarsku i Rumuniju - istakao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.