latinica  ћирилица
24/01/2022 |  15:53 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Zeljković: Sve veći broj hospitalizovanih u UKC-u Srpske (VIDEO)

Načelnica Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Slavica Zeljković rekla je danas da je epidemiološka situacija pogoršana i da se od početka godine sve veći broj hospitalizovanih pacijenata.
Slavica Zeljković - Foto: RTRS
Slavica ZeljkovićFoto: RTRS

Zeljkovićeva je rekla da je od sutra planirano otvaranje šestog sprata, te da je prostor obezbijeđen, a timovi spremni.

Ona je navela da su na početku januara bili uglavnom ambulantni, lakši pacijenti, a da je sada sve više hroničnih bolesnika sa nizom pridruženih bolesti koji odmah po prijemu zahtijevaju hospitalizaciju.

- U petak na subotu smo imali ukupno 50 hospitalizovanih pacijenata na kovid odjeljenju - rekla je Zeljkovićeva.

Trenutno je hospitalizovano ukupno 307 pacijenata, od kojih polovina zahtijeva kiseoničnu podršku. Kapacitete pune osobe starije životne dobi, sa udruženim oboljenjima, čija je klinička slika izuzetno teška, navela je Zeljkovićeva.

Ona je istakla da je veliki broj radnika UKC-a zaražen, te da je trenutno više od 250 medicinara na bolovanju.

- Trudimo se da održimo i pružimo maksimalnu uslugu, a građane molimo i apelujemo na razumijevanje jer moraju duže čekati na preglede, da budu strpljivi kada dođu. Apelujemo i dalje na poštovanje epidemioloških mjera onako kako je Institut i Ministarstvo zdravlja propisalo i apelujemo na vakcinaciju - rekla je Zeljkovićeva.

Abdominalni hirurg Goran Јanjić, koji radi u kovid i nekovid sistemu, istakao je da, uprkos pogoršanju epidemiološke situacije, zahvaljujući radu i entuzijazmu svih u UKC-u, uspijevaju da odgovore svim zadacima.

- Za sada uspijevamo da održavamo kontinuitet i redovnog i urgentnog programa - rekao je Јanjić.