latinica  ћирилица
24/01/2022 |  16:06 ⇒ 16:06 | Autor: TANЈUG

U Italiji počeli izbori za novog predsjednika države

U Italiji je danas počeo proces izbora novog predsjednika države, a aktuelni premijer Mario Dragi smatra se favoritom.
Mario Dragi (Foto: Gabor KOVACS/European Parliament) -
Mario Dragi (Foto: Gabor KOVACS/European Parliament)

Kako prenosi agencija Rojters, među italijanskim političarima postoji zabrinutost da bi rezultat mogao da izazove novu političku neizvjesnost u trećoj najvećoj ekonomiji evrozone, koja se suočava sa ponovnim porastom infekcija i smrtnih slučajeva od posljedica  virusa korona.

Oko 1.009 članova dva doma parlamenta, Doma poslanika i Senata, i predstavnici regija i autonomnih pokrajina počeli su da glasaju u 15:00 sati po lokalnom vremenu u prvom krugu izbora za nasljednika Serđa Matarele.

Mario Dragi, koji se smatra favoritom, ne može da vrši obe funkcije, a u Rimu već nedjeljama traju pregovori o tome kako će nastaviti sa radom njegova vlada u kojoj su zastupljene gotovo sve velike stranke u parlamentu.

Premijer Dragi je na čelu vlade nacionalnog jedinstva i jasno je stavio do znanja da bi volio da preuzme funkciju predsjednika.

Međutim, u nekim partijama se dvoume da li da ga podrže iz straha da bi njegov odlazak iz vlade mogao da izazove politička previranja i prevremene izbore.

- U ovom teškom trenutku bilo bi opasno smijeniti Dragija s mjesta premijera - rekao je Mateo Salvini iz desničarske Lige.

Bivši premijer Silvio Berluskoni saopštio je u subotu da povlači kandidaturu, a ni desničarske stranke, kao ni ljevičarske se još nisu dogovorile o zajedničkom kandidatu.

Zbog toga je malo vjerovatno da će odluka biti donesena prvog dana glasanja, a s obzirom da je pobjedniku tajnog glasanja u parlamentu potrebna dvotrećinska većina u bilo kojem od tri kruga izbora.

Među onima koji se smatraju mogućim kandidatima su još bivši predsjednik donjeg doma parlamenta Pjer Ferdinando Kasini, bivši premijer Đulijano Amato i predsjednica Senata Marija Elisabeta Alberti Kaselati.