latinica  ћирилица
24/01/2022 |  16:52 ⇒ 17:02 | Autor: TANЈUG

Snježni pokrivač prekrio Grčku od Akropolja do ostrva na jugu (FOTO)

Snježni pokrivač prekrio je danas Grčku, od Akropolja iznad Atine do ostrva na jugu, zaustavivši saobraćaj, vakcinaciju protiv kovid-19 i škole.

Željeznički i autobuski saobraćaj u prestonici su obustavljeni, prenio je Rojters.

Zatvoreni su objekti za vakcinaciju u širem regionu Atine i na obližnjem ostrvu Evija, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Više od 46.000 škola je zatvoreno, a učenici su prešli na učenje na daljinu.

Lanci za snijeg su obavezni za automobile na mnogim putevima, dok je kamionima zabranjeno kretanje na glavnom autoputu koji ide sjeverno od Atine, prenio je AP.

 Otkazano je nekoliko domaćih i međunarodnih letova do aerodroma u Atini, dok je saobraćanje metroa do aerodroma djelimično obustavljeno, jer dio trase ide iznad zemlje.

Vlasti su pozvale javnost da izbjegava putovanja koja nisu neophodna do sutra uveče.

Organi civilne zaštite uspostavili su koordinacione centre sa vatrogasnom službom, policijom, oružanim snagama i lokalnim vlastima za rješavanje problema, ako se pojave.

Grčka meteorološka služba saopštila je da će zahlađenje vjerovatno potrajati do srijede.

Obilan snijeg pao je jutros u planinsko-morskoj grčkoj oblasti Pilion, a sav u bijelom je i Volos, glavni grad grčkog okruga Magnezija.

Sa snježnim padavinama suočeni su i Sporadi, čija su sva tri ostrva od jutros prekrivena snijegom, a snježne padavine se nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, prenio je grčki portal "Katimerini".

U planinskom području Piliona, snježne padavine su veoma intenzivne, a gradonačelnik mjesta Zagora poručuje da se očekuje dosta snijega u ovom području.

Škole u opštini Јužni Pilion danas i sutra su zatvorene nakon odluke gradonačelnika Mihalisa Icikosa donijete zbog snježnih padavina i mraza.

Kada je riječ o Sporadima, na Skopelosu i Alonisosu visina snijega dostiže na mnogim mjestima i do 30 centimetara, posebno na planinskim prevojima, dok u gradu Skopelos iznosi 20 centimetara.

Škole su zatvorene, ali su putevi otvoreni.

Na Skijatosu je sneg dostigao 20 centimetara, ali su, prema riječima gradonačelnika Teodora Cumasa, svi putevi prohodni.

U susjednoj Albaniji sve osnovne i srednje škole zatvorene su na tri dana zbog hladnog vremena.

Vlasti su savjetovale ljude da ne voze automobile.

Na istoku Albanije temperature su dostigle -17 stepeni, zbog čega su pojedine oblasti izolovane i postoje problemi u snabdijevanju strujom i vodom.

Mnogi ruralni putevi su blokirani.