latinica  ћирилица
24/01/2022 |  18:47 ⇒ 18:52 | Autor: RTRS

Novi holivudski film o nemirima na Kapitolu

Nemiri na Kapitol Hilu 6. januara 2021. godine koje je aktuelni predsjednik SAD nazvao „najgorim napadom na američku demokratiju od građanskog rata“ biće tema holivudskog filma pod nazivom "Ј6".
Neredi na Kapitol Hilu - Foto: AFP
Neredi na Kapitol HiluFoto: AFP

Scenario i režiju potpisuje Bili Rej koji je radio na filmskom serijalu "Igre gladi", "Terminator", a producirao je čuveni film "Ne gledaj gore" reditelja Adama Mekija.

Rej je istakao da je inspiraciju za "Ј6" pronašao u pričama policajaca i drugih predstavnika zakona koji su pokušali da zaustave nemire.

- Cilj mi je da predstavim ovaj važan dan iz perspektive onih koji su bili njegov sastavni dio - rekao je reditelj.

Reditelj će zapravo prikazivati sve iz perspektive policajaca koji su tada branili upad naroda na Kapitol. To je izazvalo brojne oprečne reakcije američkih građana uzevši u obzir da holivudska produkcija nije naklonjena Trampu, te ne vjeruju da će film biti realan prikaz događaja koji su se dogodili 6. januara 2021. godine. Drugi željno čekaju premijeru filma.

Tog 6. januara 2021. godine više od dvije hiljade pristalica tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa upalo je u zgradu Kapitola u Vašingtonu sa ciljem da zaustave zajedničku sjednicu Kongresa da formalizuje pobjedu novoizabranog predsednika DŽoa Bajdena na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Petoro ljudi poginulo je tokom protesta, uključujući i Trampovu pristalicu Ešli Bebit, koju je upucala policija kada je pokušala da uđe u odaju Predstavničkog doma, i policajca Kapitola koji je umro od moždanog udara dan nakon što je bio poprskan suzavcem tokom pobune.

Više od 140 policajaca je povrijeđeno tokom nereda, od kojih su četvorica u međuvremenu izvršila samoubistvo.