latinica  ћирилица
24/01/2022 |  18:56 ⇒ 25/01/2022 | 07:17 | Autor: RTRS

Posljednji pokušaj za dogovor Bošnjaka i Hrvata (VIDEO)

Iako je krajem prošle godine izgledalo da je, zbog suprotstavljenih bošnjačkih i hrvatskih stavova, propala izborna reforma pod medijacijom američko-evropskih posrednika, prema nezvaničnim najavama, Metju Palmer i Angelina Ajnhorst trebalo bi ponovo da dođu u BiH.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Iz Republike Srpske su spremni podržati svaki dogovor Hrvata i Bošnjaka koji garantuje legitiman izbor srpskih delegata u federalni Dom naroda, uz stav da se za člana Predsjedništva iz Srpske bira Srbin i ostali, isključivo direktno.

Iako nema službene potvrde, Palmer i Ajnhorst stižu ove sedmice u BiH u posljednjem pokušaju da isposluju dogovor Bošnjaka i Hrvata o izmjeni Izbornog zakona. Vremena je malo, a pozicije zakovane. Moguć je čak i bojkot opštih izbora.

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je ranije da su "male šanse za uspjeh dogovora o reformi Izbornog zakona, ali da neće odbiti prijatelje iz međunarodne zajednice".

Predsjednik HDU Miro Grabovac Titan rekao je da hrvatski predstavnici ne bi trebalo da idu na izbore ako ne bude usvojen njihov prijedlog.

Uoči dolaska američko-evropskih medijatora, stranke okopljene oko HNS poručuju da ne pristaju na smanjenje ovlašćenja federalnog Doma naroda, jer bi nestali kao politički faktor.

S druge strane, bošnjačke partije sa sjedištem u Sarajevu traže redukciju tih ovlašćenja, jer smatraju da Hrvati time blokiraju Federaciju.

- Revizija domova naroda je apsolutno neprihvatljiva, a legitimno predstavljanje i konstitutivnost naroda je prihvatljiva za hrvatsku pregovaračku stranu i to je nešto ispod čega ne možemo ići - ističe Ivan Vukadin, predsjednik HNS-a BiH.

Izbor dva člana Predsjedništva iz FBiH više od decenije opterećuje bošnjačko-hrvatske odnose. Hrvate "žulja" Komšić, Bošnjacima odgovara model u kome svako bira svakoga bez obzira na nacionalnost, pri čemu računaju na potpunu brojnu nadmoć u tom entitetu.

Zbog signala iz EU da se Hrvatima omogući legitiman izbor, lider SDA predlaže indirektan izbor članova Predsjedništva u bh. parlamentu što bi Bošnjacima omogućilo da izaberu svoje Hrvate i Srbe.

- Od Dodika očekujem da pomogne Čoviću i Hrvatima, da to ne bude samo na verbalnom nivou i tapšanje po ramenu. Dakle, ako žele da pomognu Hrvatima i HDZ-u samo treba da se vrate na ranije pozicije na kojima su bili a to je da se pristupi indirektnom izboru člana Predsjedništva, da se ne ide direktno - rekao je Izetbegović.

Dodik je rekao da je Izetbegović tražio da se u Parlamentu biraju svi članovi Predsjedništva.

- To znači i Srbin, odnosno predstavnika Republike Srpske da bira PS BiH što je meni nelogično. Mogu da prihvatim da je to njegov legitimni zahtjev, ali mi kažemo ne, nećemo o tome da razgovaramo, to je za nas neprihvatljivo - istakao je Dodik.

Ako politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata usaglase način izbora članova Predsjedništva i ako rješenja za izbor Doma naroda u federalnom parlamentu uvaži politička prava Srba, srpski poslanici u PS BiH podržaće izmjene Zakona, kaže Dodik.

- Što se tiče Doma naroda tražimo garancije da tamo gdje su koncentrisani Srbi imaju pravo da izaberu svoje političke predstavnike. To rješenje ako dođe i mi ćemo glasati za njega, ako nema rješenja za Dom naroda nećemo glasati ni za Predsjednštvo - istakao je Dodik.

Stranke sa sjedištem u Sarajevu polako se izvlače iz izborne reforme pod opravdanjem da su pregovori besmisleni dok Dodik, kako tvrde, ruši državu. Hrvati neće ni izaći na izbore ako ne budu prihvaćeni njihovi zahtjevi.

Srbi relaksirano sa strane posmatraju. CIK traži pare, a nema ih jer nema budžeta BiH. Sve miriše na propast pregovora o izmjenama Izbornog zakona, a možda i izbora.