latinica  ћирилица
24/01/2022 |  20:01 ⇒ 20:13 | Autor: TANЈUG

Državni udar u Burkini Faso – predsjednik svrgnut s vlasti

Vojska Burkine Faso saopštila je danas da je svrgla sa vlasti predsjednika Roka Kaborea, suspendovala Ustav, raspustila Vladu i nacionalnu skupštinu, i zatvorila granice.
Vojni udar u Burkini Faso - Foto: AP
Vojni udar u Burkini FasoFoto: AP

U saopštenju, koje je potpisao potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, a pročitao ga drugi oficir na državnoj televiziji, navodi se da je preuzimanje vlasti izvršeno bez nasilja i da su svi uhapšeni na bezbjednoj lokaciji, prenio je Rojters.

Predsjednik Kabore prethodno je pozvao na svom Tviter nalogu one koji su uzeli oružje da ga polože, što se očigledno odnosi na pobunjene vojnike.

Rojters nije mogao da provjeri da li je Kabore autor tog posta.

- Naša nacija prolazi kroz teške trenutke. Moramo u ovom trenutku sačuvati naše demokratske norme - navodi se u postu koji je potpisan sa RK.

Na nalogu predsjednika Burkine Faso je i njegov poziv za sve koji su uzeli oružje da ga polože "zarad višeg interesa nacije".

Vladajuća partija je, u međuvremenu, saopštila da je spriječen pokušaj ubistva predsjednika.

Kabore se, inače, nije pojavio u javnosti od kako je izbila pucnjava u nekoliko kasarni u Uagaduguu, kada su vojnici zahtijevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista.

Vlada je tada negirala da je vojska preuzela vlast.

Nakon žestoke pucnjave tokom noći oko Kaboreove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu četiri bezbjednosna izvora i jedan diplomata rekli su Rojtersu da su predsjednika pritvorili pobunjeni vojnici u jednom vojnom kampu.

Međutim, dva druga bezbjednosna izvora, uključujući i jedan blizak Kaboreu, naveli su da je on ''odveden na bezbjednu lokaciju radi zaštite''.