latinica  ћирилица
24/01/2022 |  21:08 ⇒ 25/01/2022 | 07:44 | Autor: TANЈUG

SZO: Idealni uslovi za pojavu novih sojeva korone

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da bi bilo opasno pomisliti da je izuzetno zarazni omikron soj posljednji koji će se pojaviti u svijetu i da je to kraj pandemije, ocijenivši da su trenutni uslovi idealni da se pojavi još sojeva.

Međutim, Tedros je dodao da je moguće da će ove godine doći do kraja akutne faze pandemije, gdje kovid predstavlja globalnu zdravstvenu urgentnu prijetnju, pod uslovom da se strategije i "pomagala" kao što su testovi i vakcine iskoriste na pravi način, prenio je Rojters.

Govoreći na otvaranju sastanka izvršnog tijela, Tedros je skrenuo pažnju da je omikron otkriven prije skoro 10 nedjelja, a da je zabilježeno od tada 80 miliona slučajeva u svijetu, više nego što ih je bilo u 2020. godini.

- Uslovi su idealni da se pojavi još sojeva - dodao je on.

Tedros je istakao da možemo da okončamo kovid 19 kao globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju i da to možemo da uradimo ove godine, tako što ćemo ispuniti ciljeve poput cilja SZO da se vakciniše 70 odsto stanovništva svih zemalja do sredine ove godine, a naročito oni ljudi koji su u najvećem riziku od kovida 19 i poboljša stopa testiranja i sekvenciranja kako bi bliže pratili virus i njegove varijante u nastajanju, prenio je AP.

- Istina je da ćemo živjeti sa kovidom 19 u doglednoj budućnosti i da ćemo morati da naučimo da upravljamo njime kroz održiv i integrisan sistem za akutne respiratorne bolesti kako bismo pomogli u pripremi za buduće pandemije - rekao je Tedros.

- Ali učenje da živimo sa kovidom 19 ne može značiti da puštamo ovaj virus da slobodno cirkuliše. To ne može značiti da prihvatamo skoro 50.000 smrtnih slučajeva nedjeljno od bolesti koja se može spriječiti i liječiti - istakao je on.