latinica  ћирилица
24/01/2022 |  21:41 ⇒ 25/01/2022 | 07:58 | Autor: RTRS

Pale maske u Crnoj Gori; Šta je rješenje krize? (VIDEO)

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić rekao je da su sa krizom u Crnoj Gori maske pale i da se konačno zna ko je uz narod, a ko protiv.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Milačić je, u emisiji RTRS-a Drugi ugao, istakao da ta kriza nije sukob na relaciji Zdravko Krivokapić-Dritan Abazović već da je stvar mnogo dublja i da je počela prije godinu i po dana.

On je naglasio da su opstrukcije Krivokapićeve vlade počele i prije nego što je formirana.

- Kako u takvim uslovima očekivati velike rezultate, a ipak ih je bilo? Vlada Zdravka Krivokapića je rušena od prvog dana i to iz njegove koalicije - rekao je Milačić.

On je dodao da je Krivokapić, uprkos tome, uspio da ispuni važno obećanje koje se tiče odnosa sa SPC i spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, te da je riječ o čovjeku koji ne trguje srpskim pitanjem i ne trpi pritiske.

Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević naglasio je da su maske pale i prije posljednjih turbulencija i to onda kada je smijenjen ministar pravde Vladimir Leposavić.

Dobrosavljević je rekao da je sada vidljivo da Crna Gora ima nefunkcionalnu Vladu koja nije uradila većinu stvari zbog kojih je izabrana.

- Problem od samog početka je u tome što je dio ove vlade krenuo iz pozicije vlasti s namjerom da napravi novu političku snagu i time se nametne kao budući politički subjekat kako bi marginalizovao one koji im smetaju. Tu je došlo do sukoba interesa jer je URA isto to htjela... Došlo se do potpunog sukoba interesa, odnosno u situaciju "mala bara puna krokodila" - rekao je on.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Željko Vujadinović smatra da su parlamentarni izbori najbolje rješenje.

On je dodao da jedan od ključnih zadataka Krivokapićeve vlade, koji nije ispunjen, bio pokušaj pomirenja duboko podijeljenih strana u Crnoj Gori.

Istoričar Aleksandar Raković takođe smatra da su novi izbori najbolje rješenje jer je evidentno da ne postoji konsenzus u parlamentarnoj većini. Ipak, dodaje, stvari su se iskristalisale od prošlih izbora, kako sa pozicijom DPS-a, tako i sa srpskim pitanjem.

Pogledajte kompletnu emisiju Drugi ugao.