latinica  ћирилица
25/01/2022 |  07:27 ⇒ 07:27 | Autor: TANЈUG

Zapad upozorava Rusiju: Napad na Ukrajinu imaće žestok odgovor

Američki predsednik DŽozef Bajden, evropski lideri i NATO jednoglasno su u ponedjeljak na onlajn sastanku upozorili Moskvu da će eventualni napad Rusije na Ukrajinu izazvati žestok odgovor, saopštio je sinoć generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg.

- Saglasili smo se da će bilo kakva nova agresija Rusije protiv Ukrajine imati ozbiljne posljedice - naveo je Stoltenberg na Tviteru poslije onlajn sastanka sa Bajdenom i liderima Francuske, Nemačke, Italije, Poljske, Velike Britanije i EU, prenosi Rojters.

Iz kabineta predsjednika Francuske Emanuela Makrona saopšteno je da je za deeskalaciju tenzija sa Rusijom oko Ukrajine potrebno "jako i kredibilno" upozorenje, ali i unapređenje dijaloga sa Moskvom.

Makron će, kako je najavljeno, "narednih dana", razgovarati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Poljski predsjednik Andžej Duda istakao je da je NATO ujedinjen u solidarnosti sa Ukrajinom.

Lideri su se dogovorili da u slučaj ruskog upada u Ukrajinu, saveznici moraju da pruže brz odgovor uključujući paket sankcija, saopšteno je iz kabineta britanskog premijera Borisa DŽonsona.