latinica  ћирилица
25/01/2022 |  09:32 ⇒ 09:34 | Autor: SRNA

Hrvatska: Nove izmjene u vezi sa izolacijom i samoizolacijom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke o izolaciji i samoizolaciji, a od tri najvažnije izmjene jedna se odnosi na djecu, druga na zdravstvene i socijalne radnike, a treća na asimptomatske osobe i one sa blažom kliničkom slikom.

Karantina su oslobođena djeca do 18 godina koja su primarno vakcinisana i koja su preboljela kovid 19, pa primila jednu dozu vakcine, nezavisno od toga koliko je vremena prošlo od vakcinisanja.

Preporučuje se da djeca izuzeta od karantina, tokom desetodnevnog perioda od bliskog kontakta sa zaraženom osobom, svedu na minimalnu mjeru kontakt sa licima starijim od 60 godina i teškim hroničnim bolesnicima. Takođe, treba da nose masku u svim prilikama kad je nemoguće izbjeći bliski kontakt.

Preporučuje se da pet do sedam dana nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom urade kućni test. U slučaju pojave simptoma treba da se testiraju brzim antigenskim ili pi-si-ar testom.

Zdravstveni radnici, kao i zaposleni u sistemu socijalne zaštite kojima je, na osnovu toga što su preboljeli kovid 19 ili su se vakcinisali, karantin skraćen na sedam dana trebaju uraditi brzi antigenski test prije povratka na posao, na koji se mogu vratiti tek po dobijanju negativnog rezultata testa.

Izolacija je skraćena na sedam dana asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitovane i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog vakcinisanja ili preležane bolesti.

Osoba koja je ostvarila bliski kontakt sa zaraženom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karantinu odnosno samoizolaciji ako je preboljela kovid 19 i nakon preležane bolesti primila jednu dozu vakcine, ako nije prošlo više od četiri mjeseca od primanja vakcine ili je preboljela kovid 19 i primarno vakcinisana sa dvije doze onih vakcina koje se primjenjuju u dvije doze.

Karantin od sedam dana preporučuje se bez potrebe za testiranjem ako osoba ne razvije simptome.

Izuzetak su zdravstveni radnici i oni koji su zaposleni u sistemu socijalne pomoći kojima je na osnovu ranije prebolovane bolesti ili vakcinisanja karantin skraćen na sedam dana - trebaju prije povratka na posao uraditi brzi antigenski test, te se na posao mogu vratiti tek po dobijanju negativnog rezultata testa.

Ako osoba razvije simptome, potrebno je da se testira brzim antigenskim testom BAT. U slučaju pozitivnog nalaza, osoba ide u izolaciju od najmanje sedam dana, pri čemu se dan početka simptoma računa kao nulti dan. U slučaju negativnog nalaza, preporučuje se da se ponovi BAT nakon 24-48 časova, te u slučaju ponovljenog negativnog nalaza prekid karantina po isteku sedam dana, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i kontinuirano nošenje maske sljedećih sedam dana.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi i da se pi-si-ar test, kad je god to moguće i kad dozvoljavaju kapaciteti testiranja i specifičnost situacije, treba koristiti kao prvi izbor testa za dijagnostiku osoba koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti, ulaze u kolektiv u sistemu socijalne pomoći ili se hospitalizuju.