latinica  ћирилица
25/01/2022 |  09:42 ⇒ 09:42 | Autor: SRNA

Majkić: Fild se ponaša mimo svih diplomatskih standarda

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je Srni da je britanski ambasador Metju Fild u tekstu objavljenom na svom blogu pokazao kako se jedan broj stranih diplomata u BiH ponaša mimo svih diplomatskih pravila i sebi dozvoljava kršenje dobre diplomatske prakse.
Dušanka Majkić - Foto: SRNA
Dušanka MajkićFoto: SRNA

- Znamo da je uloga ambasadora da predstavlja svoju zemlju i čuva njen ugled, uvažavajući i poštujući zemlju domaćina. Svjedoci smo da u BiH to često nije slučaj - ocijenila je Majkićeva.

Ona ističe da se danas sa pravom može postaviti pitanje da li za pojedine diplomate u BiH važi Bečka konvencija o diplomatskim odnosima koja im nalaže da su dužne uzdržavati se od miješanja u unutrašnje stvari zemlje domaćina.

Majkićeva napominje da su brojne optužbe koje su iznesene na Fildovom blogu uperene protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, političara sa najvećim demokratskim kapacitetom u BiH, ali i Narodne skupštine Republike Srpske, koji, kako tvrdi britanski ambasador, "pokušavaju da ponište napredak postignut u zadnjih 26 godina odvlačeći pažnju od korupcije".

Ona je upitala Filda o kakvom napretku govori, ukazujući da je BiH zemlja u kojoj međunarodna zajednica 26 godina postavlja protektore koji nemaju nikakvu odgovornost za svoj rad.

- Protektori su, i pored izabranih organa vlasti, nametali zakone, smjenjivali izabrane predstavnike, a ima i protektora koji dođu na tu poziciju bez zvaničnog potvrđivanja od Savjeta bezbijednosti UN, suprotno Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma - ističe Majkićeva.

Prema njenim riječima, oni su ćutke gledali pravno nasilje nad Dejtonskim mirovnim sporazumom umjesto da to spriječe, s obzirom da im je zadatak nadgledanje sprovođenja tog međunarodnog sporazuma.

- Ustavno nasilje koje se godinama sprovodi nad ovom zemljom ne prihvataju dva od njena tri konstitutivna naroda - napomenula je Majkićeva i dodaje da ne iznenađuje izneseni stav Fild i da "stvari vjerovatno tako izgledaju kada se gledaju iz Sarajeva".

Da je ponekad i sa dobrim namjerama Fild dolazio u Banjaluku, kaže Majkićeva, imao bi više informacija, ali i osnova za preispitivnje vlastitih stavova.

- O djelima korupciji treba da govore pravosudne institucije na bazi dokaza, a ne strane diplomate bez argumenata - poručila je Majkićeva.

Ako je to rečeno samo zbog pažnje građana Republike Srpske, ističe Majkićeva, onda treba poručiti Fildu da oni odavno imaju jasan stav o tome ko u ovoj zemlji radi za njih, a ko protiv, tako da to neće imati nikakvog uticaja na njihovu odluku.

- Zato kada britanski ambasador kaže "biće sankcija za one koji su odgovorni za ozbiljnu korupciju", shvatamo to samo kao nedovoljan argument za napad na institucije i važne političke ličnosti Republike Srpske, a nikako kao dobre namjere ambasadora jedne zemlje. Naročito kada se to čini u godini izbora. To je pokušaj uticaja na izbornu volju građana i sam izborni rezultat, što građani neće dozvoliti - smatra Majkićeva.

Ona ukazuje da potpuno suprotno, ali kao dobar primjer djeluju riječi mađarskog ambasadora u BiH Kristijana Posa, koji kaže da njegov zadatak nije da javno poručuje bilo šta političarima koji su izabrani voljom naroda, već da je ovdje gost.

- Poštujući međunarodno pravo i diplomatsku praksu, mađarski ambasador obezbijedio je najveće poštovanje za svoju zemlju i sebe lično. On je samo dokaz da "zlatni standard" u diplomatiji postoji i nije definitivno izgubljen - zaključila je Majkićeva.