latinica  ћирилица
25/01/2022 |  09:53 ⇒ 10:49 | Autor: SRNA

Danilović: Primjenjivati informacione tehnologije u tradicionalnoj nastavi

Nastavnik fizike u Osnovnoj školi "Petar Kočić" u Mrkonjić Gradu Mirjana Danilović, jedan od 42 prosvjetna radnika u Republici Srpskoj koji su laureati Svetosavske nagrade, izjavila je Srni da se zalaže za multidisciplinarni pristup i integraciju informacionih tehnologija u tradicionalnoj nastavi.
Mirjana Danilović - Foto: SRNA
Mirjana DanilovićFoto: SRNA

- Tokom izvođenja nastave nastojim da kod učenika, osim konceptualnog razumijevanja fizičke pojave ili zakona, razvijam i kritičko mišljenje. Sve to se može postići ako se u nastavi kombinuju različiti oblici rada i nastavne metode - objašnjava Danilovićeva i dodaje da korištenje bilo koje informacione tehnologije mora biti vođeno od nastavnika i metodološki prilagođeno.

Ona kaže da, s obzirom na to da je završila fiziku, naučnoistraživački smjer, na samom početku rada je vjerovala da će škola biti samo privremeno rješenje i da će se baviti istraživanjima.

- Međutim, poslije godinu-dvije rada u školi nisam razmišljala o drugim poslovima. Volim ovaj poziv i nije mi se desilo da dođem u školu i da kažem da ne mogu raditi, da ne mogu biti koncentrisana zbog nekih problema, u učionici sve zaboravim - priča Danilovićeva.

Ona navodi da joj je Svetosavska nagrada došla nakon 22 godine rada i zahvalila svim ljudima sa kojima je radila, sa kojima radi, kao i upravi škole, koja ju je predložila za ovu prestižnu nagradu.

- Meni i mojim kolegama je povjereno ono najdragocjenije što država ima - mlad čovjek i njegovo obrazovanje - ističe Danilovićeva.

Danilovićeva je član Stručnog tima za osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje za nastavne predmete fizika i tehničko obrazovanje, te učesnik programa "Škole za 21. vijek", čiji je cilj da učenici ovladaju vještinama kritičkog mišljenja i rješavanja problema.

Tokom nastavničke prakse sprovodila je istraživanje o primjeni računarskih simulacija u nastavi fizike sa učenicima OŠ "Petar Kočić" i Gimnazije u Mrkonjić Gradu. Kao rezultat tih aktivnosti u časopisu "Nova škola" objavljen je i njen stručni rad.

Redovan je učesnik republičkih takmičenja kao nastavnik-mentor, u toku organizovanja nastave na daljinu učestvovala je u snimanju televizijskih časova, a obavlja i poslove administratora elektronskog dnevnika /e-dnevnik/.

Svetosavske nagrade za školsku 2020/2021. godinu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske dobiće sedam vaspitača, 24 nastavnika razredne i predmetne nastave i 11 profesora srednjih škola u Srpskoj.

Svetosavska nagrada, koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade, biće im uručena na svečanosti u petak, 28. januara, u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.