latinica  ћирилица
25/01/2022 |  10:54 ⇒ 10:54 | Autor: SRNA

Lazić: Ili reforma Instituta ili vraćanje nadležnosti

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić izjavio je Srni da porodice poginulih iz Republike Srpske neće odustati od zahtjeva da bude izvršena reforma Instituta za nestala lica BiH ili da se u suprotnom proces traženja nestalih vrati u nadležnost entiteta.
Veljko Lazić - Foto: Glas Srpske
Veljko LazićFoto: Glas Srpske

Lazić je istakao da je proces traženja nestalih Srba u zastoju od 2008. godine, kada je formiran Institut za nestala lica BiH.

Prema njegovim riječima, nekadašnja Kancelarija za traženje nestalih lica Republike Srpske imala je dobre rezultate u procesu traženja nestalih lica srpske nacionalnosti, te u procesu ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka.

On je napomenuo da Republika Srpska još potražuje 1.652 nestala lica srpske nacionalnosti, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu nalazi 657 ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

- DNK laboratorija Međunarodne komisije za nestala lica u Hagu nije ništa uradila na identifikaciji ovih posmrtnih ostataka, iako su sve porodice poginulih dale krv za DNK analizu - zaključio je Lazić.