latinica  ћирилица
25/01/2022 |  10:56 ⇒ 11:24 | Autor: RTRS

Ledeni dan; Temperatura u Srpskoj sedma najniža u Evropi (FOTO/VIDEO)

Ledeni dan u Republici Srpskoj. Sokočani su se jutros probudili na minus 23 stepena Celzijusa, a po mjerenjima to je sedma najniža temeperatura izmjerena u Evropi.
Hladnoće (Foto: Shutterstock) -
Hladnoće (Foto: Shutterstock)

Prema podacima Republičkog hidrometereološkog zavoda ledeno jutro je i u Han Pijesku i Šipovu gdje je zabilježeno minus 19 stepeni Celzijusovih, a u većini ostalih mjesta temperatura vazduha je bila ispod minus deset stepeni.

U planinskim krajevima i mrazištima temperature su se spuštale i ispod minus 25 stepeni.

Tokom dana preovladavaće sunčano vrijeme, ali i dalje hladno. 

Hladno vrijeme (Ustupljena fotografija)

Ovo jutro je donijelo vrhunac arktičkog talasa, koji je "zaledio" i jugoistočnu Evropu.

Dvoznamenkasti minusi su u mnogim zemljama, čak i u Grčkoj.

Poslije podne očekuje se postepeno naoblačenje na sjeveru koje će se uveče proširiti do centralnog planinskog pojasa i istoka.

U noći i pred jutro na srijedu padaće slab snijeg ponegdje na istoku, izvjesnije uz rijeku Drinu.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u drugoj polovini ove sedmice mjestimično su mogući prolazno slaba kiša, susnježica i snijeg, dok se od sutra očekuje postepeni porast temperature vazduha.

Ove sedmice jutarnja temperatura vazduha biće od minus 18 do minus šest u višim, a od minus pet do dva u nižim predjelima, te na jugu do pet stepeni Celzijusovih, dok će maksimalna dnevna biti od minus šest do minus jedan u višim krajevima, a u nižim od jedan do četiri, te na jugu do osam stepeni Celzijusovih.

Meteorolozi do kraja mjeseca ne prognoziraju novi prodor ovako hladnog vazduha, tako da će ovo sigurno biti i najniža januarska temperatura, navode iz Hidrometeorološkog zavoda.