latinica  ћирилица
25/01/2022 |  11:42 ⇒ 11:43 | Autor: SRNA

Za obnovu otišićkog Hrama prikupljeno više od 11.000 evra

Za obnovu Hrama arhangela Mihaila i parohijskog doma u vrličkom srpskom selu Otišić u Dalmaciji za nepunih mjesec dana prikupljeno je više od 11.000 evra u akciji koja i dalje traje.
Hram Arhangela Mihaila u Otišiću - Foto: RTRS
Hram Arhangela Mihaila u OtišićuFoto: RTRS

- Za manje od mjesec dana prikupili smo više od 11.000 evra dobrovoljnih priloga naših Otišićana - rekao je Srni jedan od pokretača obnove Hrama arhangela Mihaila i parohijskog doma u Otišiću Milan Јovčić.

Prema riječima inicijatora obnove, cijela akcija se sprovodi uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa dalmatinskog Nikodima.

Јovčić je pozvao sve Dalmatince širom svijeta da učestvuju u obnovi Hrama, koji datira iz 1889. godine, kao i parohijskog doma.

- Sloga kuću gradi. Obnovom naših svetinja šaljemo poruku da smo tu bili vijekovima i da ćemo biti. Vratimo život u pravoslavnu Dalmaciju i obnovimo naša vjekovna ognjišta - poručio je Јovčić.

Humanitarna akcija kompanije "M:tel" i Udruženja mladih "Bastašica" iz Drvara traje do kraja januara, u okviru koje se pozivom na broj 1416 daruje jedna KM za nastavak radova na obnovi Hrama i parohijskog doma, rekli su Srni u tom Udruženju.

Sredstva za obnovu Hrama i parohijskog doma mogu da se uplate na devizni račun sa naznakom "za obnovu hrama i parohijskog doma u Otišiću".

Vlasnik računa je Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, Eparhija dalmatinska, Crkvena opština Vrlika, adresa Nikole Vrančića 1, 21236 Vrlika, Hrvatska, OIB 66548359378, IBAN: HR9824020061100461518, a SWIFT: ESBCHR22.

Otišić je smješten između Vrlike i Sinja, podno planine Svilaje na jugoistoku i akumulacionog jezera Peruča na sjeveroistoku. Zauzimajući prostor od 51 kilometra kvadratnog, sa 13 zaselaka i 1.200 stanovnika prije rata, bilo je najveće selo sinjske opštine. Njegovim obodom proteže se magistralni put Knin-Vrlika-Sinj-Split.

Ovo srpsko selo nekada je imalo crkvu, groblje, kapelu, školu, nekoliko prodavnica /zadruga/ i gostionu, a danas u njemu živi svega nekoliko desetina žitelja, ali koji iskreno vjeruju da će se vratiti život u njihov zavičaj.