latinica  ћирилица
25/01/2022 |  13:00 ⇒ 13:01 | Autor: SRNA

Srbija će obezbijediti dodatni uvoz struje zbog povećane potrošnje

Država Srbija obezbijediće dodatni uvoz električne energije zbog povećane potrošnje, kao i ograničene proizvodnje u termokapacitetima izazvane nedovoljnom količinom i kaloričnom vrijednošću uglja koji se doprema.
Struja - Foto: RTRS
StrujaFoto: RTRS

Na današnjoj sjednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima konstatovano je da je potrošnja prirodnog gasa na rekordnom nivou, zbog čega se uvoze dodatne količine iz oba pravca, ali da snabdijevanje nije ugroženo, te da je isporuka toplotne energije korisnicima daljinskog grijanja stabilna.

Predstavnici "Elektroprivrede" i "Elektrodistribucije Srbije" rekli su da je potrošnja električne energije u odnosu na januar prošle godine uvećana, prije svega zbog niske temperature, kao i da je distributivni i prenosni sistem stabilan, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Oni su naveli da manji prekidi nastaju usljed planiranih radova na kvarovima.

Na sjednici su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji, potrebnim količinama energije i energenata za domaćinstva i privredu, kao i planovi za naredni period, saopšteno je iz Ministarstva rudatrstva i energetike Srbije.