latinica  ћирилица
25/01/2022 |  13:41 | Autor: RTRS

Sankcionisana 602 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su u okviru pojačanih kontrola vozača u saobraćaju koje su realizovane od 20. do 23. januara 2022. godine, zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili odbijanja da se pristupi testiranju na prisustvo alkohola, sankcionisali 602 vozača, saopšteno je iz MUP-a Srpske.
MUP Republike Srpske -
MUP Republike Srpske

Od ovog broja, 68 vozača, odnosno 11,3 odsto njih je zadržano lišenjem slobode u službenim prostorijama do otrežnjenja ili oporavka (63 vozača slobode lišena zbog koncentracije alkohola u krvi preko 1,5 g/kg i pet vozača zbog odbijanja da se podvrgnu ispitivanju na prisustvo alkohola), navodi se u saopštenju

Policijski službenici su tokom pojačanih aktivnosti sankcionisali 20 vozača zbog prisustva ili odbijanja testiranja na opojne droge i psihoaktivne lijekove u organizmu.

Iz MUP-a Srpske apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i odgovornim ponašanjem doprinesu svojoj ličnoj bezbjednosti, kao i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Statistički podaci pokazuju da su čak 1.367 saobraćajnu nezgodu prošle godine na putevima Srpske prouzorokovali vozači pod dejstvom alkohola prouzrokovali, a za 544 ili 39,8 odsto saobraćajne nezgode odgovorni su bili vozači kod kojih je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg, navodi se u saopštenju.