latinica  ћирилица
25/01/2022 |  13:52 ⇒ 13:57 | Autor: sputniknews.com

Ministar odbrane Ukrajine spreman za sastanak sa Šojguom

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov izjavio je da je spreman da se u okviru međunarodnih pregovora i uz učešće partnera sastane sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom.

- Ako istovremeno na marginama samita u Briselu ili u Minhenu uz učešće naših partnera, ministara odbrane SAD, Velike Britanije i Sjeverne Irske bude predloženo da se sastanemo – ja ću biti spreman za susret - rekao je Reznjikov.

Takođe je dodao da trenutno Kijev ne vidi opasnost od ruske “invazije“ na Ukrajinu. Iako se, prema riječima Reznjikova, podaci ukrajinske i obavještajnih službi partnerskih zemalja poklapaju, postoji razlika u njihovom tumačenju.

- Analiziramo situaciju na udaljenosti od 200 kilometara od granice. Oni čas približavaju, čak povlače trupe, održavaju vojne vježbe. Sa sigurnošću mogu da kažem: do ovog momenta ruske Oružane snage nisu formirale udarnu grupu koja bi mogla da izvede vojnu invaziju na Ukrajinu - precizirao je Reznjikov.

U posljednje vrijeme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premješta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.