latinica  ћирилица
25/01/2022 |  14:06 | Autor: Agencije

Putin: Rusija i Kina protive se politizaciji sporta uoči ZOI

Rusija i Kina protive se politizaciji sporta i demonstrativnim bojkotima uoči Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin obraćajući se sportistima svoje zemlje.
ZOI u Pekingu (foto: -
ZOI u Pekingu (foto:

SAD su u grupi nekoliko zemalja koje su se zbog zabrinutosti za stanje ljudskih prva u Kini odlučile za tzv. diplomatski bojkot i neće slati političare ili druge zvanične državne predstavnike na ZOI sljedećeg mjeseca, prenosi AP.

S druge strane, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin najavio je da planira da prisustvuje ZOI i da se sastane sa kineskim liderom Si Đinpingom.

- Smatram da je osnovni cilj sportskih takmičenja masovna popularizacija sporta i jačanje prijateljstva među narodima. Ove pristupe dijele i organizatori predstojećih Igara, naši kineski prijatelji. Zajedno se borimo protiv politizacije sporta i demonstrativnih bojkota. Podržavamo tradicionalne olimpijske vrijednosti, prije svega, jednakost i pravičnost - poručio je Putin.

Umjesto uobičajene ceremonije u Moskvi prije odlaska ruskih timova na Olimpijske igre, Putin se video-linkom obratio sportistima okupljenim u trenažnim centrima širom zemlje.

- Molim vas i sve vaše saigrače da rigorozno poštujete sve zahtjeve organizacionog komiteta ZOI i da se striktno pridržavate svih medicinskih instrukcija - rekao je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.