latinica  ћирилица
25/01/2022 |  14:30 ⇒ 14:30 | Autor: SRNA

Nema pregovora oko hrvatskih nacionalnih interesa

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da nema pregovora i trgovine o strateškom hrvatskom nacionalnom interesu, ustavnoj ravnopravnosti i legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda u institucijama BiH, kako to predviđa Ustav BiH.
Dragan Čović - Foto: Screenshot
Dragan ČovićFoto: Screenshot

Čović je rekao na konferenciji za novinare u Mostaru da je prioritet provođenje svih odluka Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH kada su u pitanju domovi naroda i Predsjedništvo BiH.

On je istakao da pregovori o izbornoj reformi počinju ujutro, a planirano je da traju četiri do pet dana.

Čović je rekao da će ujutro biti održan zajednički kolegijum sa američkim i evropskim predstavnicima za izbornu reformu u BiH Metjuom Palmerom i Angelinom Ajnhorst.

- Mislim da ćemo jedan dan još biti u Sarajevu, a potom se izmjestiti na drugu lokaciju, vjerujem prema jugu BiH gdje bi trebali okončati pregovore - rekao je Čović.

On je istakao da su ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i svih njenih građana i legitimno predstavljanje imperativ.

Čović je razgovarao danas sa ministrom mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem o brojnim infrastrukturnim projektima.

Butković je podsjetio da su u mandatu Vlade čiji je član napravljeni brojni projekti, kao što je most Svilaj na Koridoru Pet ce.

- Predstoji nam da završimo most Gradiška koji ide svom kraju, s naše strane izgraditi pristupni put i to su zaista veliki projekti i gdje smo pokazali zrelost ali i činjenicu da dvije prijateljske zemlje mogu realizovati velike projekte. U saradnji sa BiH radimo i druge projekte, prvenstveno sporazum o održavanju svih mostova koji nas vežu, tu je najbitniji most Brčko-Gunja - rekao je Butković.

On je dodao da se u ovoj godini očekuje zajednička obnova tog mosta po principu pola-pola.

Hrvatski ministar najavio je i druge projekte poput puteva Mostar-Široki Brijeg- Imotski-Zagvozd, te Zavala-Orahov do-Slano u dužini od 13 kilometara.