latinica  ћирилица
25/01/2022 |  16:14 | Autor: SRNA

Borelj: Priština pokazuje više nespremnosti za nastavak dijaloga sa Beogradom

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj rekao je u Briselu da će sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nastaviti da radi na obnavljaju dijaloga Beograda i Prištine, ali da Kosovo pokazuje "više nespremnosti da učestvuje u tome".

- Pozdravljam spremnost Srbije da učestvuje u dijalogu i želim da jasno stavim do znanja Kosovu da dijalog ne postoji samo radi Kosova, nego zato što je krucijalan za napredovanje na EU putu - rekao je Borelj na zajedničkoj pres-konferenciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, nakon sjednice Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije.

Na pitanje postoji li neki instrument EU da se Priština vrati za pregovarački sto, on je rekao da će sa Lajčakom nastaviti sa pripremama za obnavljanje dijaloga u Briselu, ali samo ako su obje strane spremne da se, ne samo dogovore o pozitivnim rezultatima, nego i da pokažu rezultate.

On je dodao da će Lajčak sa predstavnikom SAD sljedeće sedmice ići na Kosovo kako bi se zalagao za obnavljanje dijaloga.