latinica  ћирилица
25/01/2022 |  16:18 ⇒ 16:33 | Autor: SRNA

Brnabić: Potrebne reforme u oblasti vladavine prava i štampe

Srbija treba da sprovodi reforme u oblasti vladavine prava i štampe kako bi se poboljšala politička i demokratska situacija, rečeno je u Briselu na zajedničkoj pres-konferenciji premijera Srbije Ane Brnabić sa evropskim zvaničnicima.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

Nakon sjednice Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije, Brnabićeva je istakla da će Srbija nastaviti sa reformama u četiri najvažnije oblasti - vladavini prava, oblasti javne uprave, ekonomiji i u zelenoj agendi.

Govoreći na pres-konferenciji sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom, ona je rekla da je uspjehom referenduma o ustavnim promjenama u oblasti pravosuđa, kada su se građani Srbije izjasnili da žele veću vladavinu prava, nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo, učinjen veliki korak u daljim evropskim integracijama Srbije.

- Srbija nikad nije išla ovakvom brzinom ka EU - rekla je Brnabićeva, dodajući da će se bez pauze nastaviti rad na reformama u oblasti vladavine prava sa svim partnerima.

Brnabićeva je rekla da će Srbija nastaviti da radi na otvaranju klastera tri na narednoj međuvladinoj konferenciji u junu, kao i na pripremi za otvaranje još jednog klastera do kraja godine.

Ona je naglasila da su regionalna saradnja, bolje povezivanje i razumijevanje u regionu ključni za dalji proces evropskih integracija i dodala da je na sastanku bilo riječi o tome šta Srbija radi i može da uradi da region bude još stabilniji i bezbjedniji i da još brže napreduje ka EU.

Odgovarajući na pitanje koliko je Srbija bezbjedna zemlja, s obzirom na prijetnje po život predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ona je rekla da je Srbija apsolutno bezbjedna zemlja, jer ima efikasnu razmjenu informacija sa drugim državama, a njene obavještajne službe su dobro povezane i sarađuju sa službama širom svijeta.

- Srbija je prosperitetna zemlja i predsednik Aleksandar Vučić dobija pretnje upravo zato što se bori da postanemo zemlja u kojoj postoje jake institucije i vladavina prava. Njegov život je ugrožen zato što se bori za vladavinu prava, protiv mafije, organizovanog kriminala - rekla je ona.

Brnabićeva je dodala da je Srbija dobila informacije o planiranom atentatu na Vučića od Evropola, ali je navela da na sastanku nije bilo riječi o prijetnjama predsjedniku Srbije, kao i da je konstantovano da u borbi protiv organizovanog kriminala Srbija ispunjava sve standarde.

Brnabićeva je rekla da na sastanku nije bilo riječi o iskopavanju litijuma, a ovo pitanje će biti dio šire nacionalne debate u Srbiji, prenijeli su beogradski mediji.

Borelj je rekao da su na sastanku razmotreni napredak Srbije i njeni dalji zadaci te da je proces u dobrom zamahu s obzirom na to da su u decembru otvorena četiri pregovaračka poglavlja, a da je većina glasača u Srbiji odobrila Ustavne reforme /u oblasti pravosuđa/.

U vezi sa projektom "Rio Tinto" u Srbiji, Borelj je rekao da EU od zemalja kandidata očekuje da takvi projekti budu u skladu sa ekološkim pravilima Unije.

On je naglasio da će o daljem ritmu napretka u pretpristupnim pregovorima odlučivati napredak u sprovođenju reformi i dijalogu.

Borelj je rekao da u Evropi nema mjesta za, kako je rekao, poricanje genocida, za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca.

Premijer Ana Brnabić je, uoči sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije, u odvojenim susretima razgovarala sa Boreljom i komesarom za proširenje Oliverom Vrheljijem.